Summitul UE dedicat intensificării integrării europene a început, joi, într-o atmosferă pozitivă după succesul obţinut prin acordurile privind asistenţa oferită Greciei şi supravegherea sistemului bancar.
„Este o zi bună pentru Europa”, a declarat preşedintele Franţei, François Hollande, la sosirea la summit, în timp ce cancelarul Angela Merkel a subliniat că UE „a reuşit să înregistreze progrese în cursul anului 2012”.
Joi dimineaţă, miniştrii de Finanţe din statele membre UE au ajuns la un acord pentru deblocarea ajutorului financiar destinat Greciei. În cursul nopţii, aceiaşi miniştri ajunseseră la un compromis privind supravegherea băncilor europene.
Şefii de stat şi de guvern din cadrul UE urmează să discute joi seara despre viitorul Uniunii Europene şi despre modalităţile de accelerare a integrării bugetare şi economice.
Cine este Martin Schulz
Martin Schulz este liderul Parlamentului European din luna ianuarie a acestui an, când a fost ales cu 387 de voturi, adica 55 la sută din totalul sufragiilor.
După ce a fost liderul grupului Socialiştilor Europeni, a preluat mandatul de şef al Legislativului european. Născut în 1955, Martin Schultz s-a alăturat social-democraţilor germani de la vârsta de 19 ani.
La 31 de ani a devenit cel mai tânăr primar din Renania de Nord Westfalia, unul dintre cele mai dezvoltate landuri ale Germaniei. Este membru al Parlamentului European din 1994.
Oficialul de la Bruxelles l-a sprijinit pe Victor Ponta pentru alegerile parlamentare.
Liderii PDL l-au acuzat pe Schulz că s-a implicat în campania electorală a premierului, care a candidat pentru un nou mandat de deputat într-un colegiu din Târgu Jiu, cu ocazia vizitei oficialului european în România.
Relaţia dintre cei doi a avut, însă, şi momente mai puţin fericite. Martin Schulz este unul dintre cei care au criticat Guvernul când a fost iniţiată procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.