Cel mai recent studiu arată ca românii au, în total, aproximativ 200.000 de tone exces ponderal.
„Cei mai mulți dintre adulții pe care i-am identificat noi au avut o greutate normală în copilărie și adolescență, dar apoi, greutatea s-a acumulat în special în zona abdominală, cea care duce la diabet, probleme de metabolism”, spune dr. Cătălin Copăescu, medic chirurg.
În topul greutaţii, ardelenii şi banăţenii sunt fruntea. Aproape un sfert dintre cei luaţi în calcul de acest studiu locuiesc în aceste regiuni. După ei vin oltenii. Locuitorii din Dobrogea consideră că nu au de ce să îşi facă griji. Medicii spun că singuri ne facem rău cu ce ne punem în farfurie.
„Prea puțină carne, prea puține lactate, mai mult bazat pe cartofi, pe pâine albă, o alimentație bazată pe carbohidrați”, spune dr. Şerban Damian, medic nutriționist.
În ciuda acestor probleme, români nu par a fi conştienţi de pericolele pe care le aduce greutatea mare. Peste 70 la sută nu au ținut nici măcar o dietă iar dintre aceia care au urmat totuşi un regim alimentar, aproape jumătate s-au declarat nemulțumiți de rezultate.
Printre ei şi Adrian Gemănaru, care a decis să apeleze la o metodă radicală când s-a îngrăşat peste limită - operaţia de micşorare a stomacului.
„Cea mai mare greutate la care am ajuns a fost de 144 de kilograme. Am urmat o dietă pe baza de proteine si am ajuns la 90 de kilograme”, spune acesta.
Cei mai mulţi români nu îşi permit însă să apeleze la astfel de operaţii costisitoare, aşa ca statisticile rămân neschimbate - o treime din populația României este supraponderală, iar 20% suferă de obezitate.