Ardelenii sunt tăcuţi, dar mai harnici faţă de olteni sau moldoveni, care sunt plini de viaţă şi mai sociabili. Sunt etichetele pe care adesea le pun românii pentru cei care provind din diferite zone geografice. Sunt idei preconcepute, spun însă psihologii de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Ei au realizat profilul psihologic al românilor din cele opt regiuni ale ţării. Au luat în calcul mai multe variabile - agreabilitatea, conştiinciozitatea, deschiderea sau stabilitatea emoţională.
Studiul arată că ardelenii nu sunt diferiţi de olteni sau moldoveni. În fiecare regiune a ţării se regăseşte acelaşi profil bipolar ce împarte populaţia în două tabere opuse: Feţi-Frumoşi şi Zmei.
Aşa au botezat psihologii cele două profiluri ale personalităţii românilor. "Făt-Frumos" sau "factorul X plus" este românul cu un grad scăzut de depresie şi frică. Este mai sociabil, optimist, altruist şi cu o dorinţă mare de realizare. Zmeul, în schimb, este exact opusul: românul cu un potenţial crescut către depresie şi anxietate, introvertit, dar mai conştiincios.
„De obicei, profilul X plus este dominant între 30 şi 50 de ani şi la oameni cu educaţie superioară, iar celălalt profil este mai frecvent între 14 şi 19 ani, perioada adolescenţei, şi peste 60 de ani. Această structură bipolară de personalitate are o serie de avantaje, spre exemplu, într-o lume nesigură şi plină de pericole această structură te face să fii mai puţin influenţat de acţiunea unor forţe negative”, a spus Daniel David, coordonatorul studiului.
Cercetarea a fost începută acum şapte ani şi a fost realizată pe un eşantion 2.200 de persoane din toată România. Este primul studiu de acest gen realizat la noi în ţară, după modele folosite în Statele Unite şi Marea Britanie.