De reamenajarea grădinilor Castelului Peleș se ocupă 40 de studenţi de la Facultatea de Horticultură. Studenții îşi pun toată pasiunea şi priceperea la bătaie pentru a da o nouă faţă grădinilor de la Peleş.
„Vegetaţia fiind foarte îmbătrânită, nu a beneficiat până acum de lucrări profunde de specialitate. S-au făcut lucrări de specialitate, dar un pic, am zice, mai la suprafaţă”, a spus lectorul universitar Vera Dobrescu.
Este nevoie de multă muncă şi atenţie, pentru că grădinile de la castel au ele însele valoarea unui monument istoric. O echipă separată se ocupă cu documentarea şi cercetarea în arhive.
„Învăţăm lucruri noi, este foarte bine că învăţăm să facem aceste lucruri aici unde este un monument foarte important şi este foarte plăcut pentru noi”, a spus studenta Bianca Sateriu.
„Este o onoare să lucrăm aici la Sinaia, pe Domeniul Regal, trebuie să lucrăm cu grijă", a adăugat studentul Florin Crețu.
„În domeniul acesta, practica conteaza în special şi sperăm să ne perfecţionăm", a adăugat Alexandru Răuț.
„În zona peluzei centrale, de exemplu, avem pârâul clasic, care anul trecut, la prima intervenţie, nici nu se mai identifica albia lui, anul trecut l-am scos un pic la lumină. Anul ăsta, o să continuăm şi mergem un pic mai sus, dincolo de pod până la cascada regelui Ferdinand", a spus Vera Dobrescu.
Studenţii de la Universitatea de Agronomie fac practică şi la situl de la Floreşti Prahova, acolo unde au loc lucrările de restaurare a Palatului Cantacuzino.