Castelul Peleș își reduce activitatea din cauza unei avarii majore la conducta de apă, care nu a fost reparată din 2023

Data publicării:
Castelul Peleș, Sinaia
Castelul Peleș, Sinaia. Foto: Shutterstock

Castelul Peleș din Sinaia îți reduce semnificativ activitatea începând cu 4 decembrie, din cauza unei avarii majore la conducta de apă a castelului, care nu a fost reparată din octombrie 2023. Temperaturile din interior au scăzut la doar 4°C, astfel turiștii care au achiziționat tururi complete vor primi rambursări.

„Începând cu data de 4 decembrie 2024, având în vedere avaria majoră la rețeaua de apă, la Castelul Peleș se va putea vizita doar expoziția de bază (parter). Persoanele care au achiziționat bilete online pentru tururile opționale sunt rugate să completeze formularul pentru a se returna contravaloarea biletelor”, au transmis reprezentanții Muzeului Național Peleș.

Directorul Muzeului Peleş, Narcis Dorin Ion, a declarat, marţi, pentru News.ro că 173 de turişti care plătiseră online tururi ghidate în Muzeul Peleş trebuie să primească înapoi sumele plătite.

Toaletele muzeului sunt închise, iar Sala de Concerte şi Salonul Turcesc sunt închise încă de luna trecută, din 23 noiembrie. Totodată, în contextul lucrărilor de intervenţie la acoperişul Castelului Peleş, faţada acestuia este acoperită de schele.

Activitatea Muzeului Peleş, una dintre clădirile emblematice de pe Valea Prahovei, este afectată de avaria la conducta de apă care alimentează imobilul, încă din octombrie 2023, celelalte clădiri din zonă nefiind afectate. De atunci şi până în prezent, conducerea muzeului a purtat corespondenţă, pentru rezolvarea situaţiei, atât cu Ministerul Culturii, cât şi cu oficialii Casei Regale a României, căreia îi aparţine imobilul.

„Castelul nu are apă din 19 octombrie 2023. Am făcut demersuri la Ministerul Culturii, la Familia Regală, toată lumea este de bună-credinţă. S-a demonstrat că este o avarie la conducta de apă a castelului, pe o distanţă de 60 de metri. Este o lucrare de investiţii este o cheltuială de capital pe care nu o poate asuma Muzeul Naţional Peleş, chiriaş, ci trebuie executată de către proprietar, respectiv de către Casa Regală. Dânşii deja au contactat o firmă şi sperăm la în câteva săptămâni vor rezolva problema”, a afirmat directorul Muzeului Peleş.

Narcis Dorin Ion explicat că, pe fondul avariei la conducta de apă, nici centrala termică a castelului nu este funcţională şi a fost nevoie ca şi la aceasta să se facă reparaţii. Muzeul Naţional a reparat conducta de apă la castelul Pelişor şi a înlocuit hidranţii.

În aceste condiţii, odată cu venirea iernii, temperatura în castel a scăzut, în această perioadă tururile în Muzeu desfăşurându-se la o temperatură de doar 4 grade Celsius.

Deşi situaţia este veche, timp de un an şi două luni muzeul a funcţionat în condiţiile în care angajaţii au adus de acasă sticle şi bidoane cu apă. La un moment dat s-a ajuns în situaţia în care, în condiţiile în care castelul Peleş găzduia o reuniune importantă, angajaţii să ducă la toalete apă din fântâna arteziană din grădina muzeului.

„Apa nu am oprit-o noi, sau Ministerul Culturii sau Familia Regală. Apa a oprit-o Hidro Prahova. Nu este normal la cel mai vizitat muzeu al ţării, sau la orice muzeu ar fi, să opreşti utilităţile, iar noi să plătim în continuare apă, ca să descoperim acum că ţeava e făcută praf tocmai din cauză că cineva a luat hotărârea de a opri apa. Este un concurs de împrejurări nefericite care durează din 19 octombrie 2023. În acea zi, Familia Regală a avut un frumos eveniment la Peleş, cu Ambasada Americii, cu Ambasada Germaniei, se aniversau nişte ani de relaţii. Apa a fost oprită. Noi a trebuit, pentru grupurile sanitare, să luăm apă cu găleţile, angajaţii Peleşului, din fântâna arteziană din faţa castelului. Ca prin minune, a doua zi, 20 octombrie 2023, apa a venit la Peleş. A treia zi, 21 octombrie 2023, când noi am avut vernisajul unei expoziţii, apa s-a oprit şi a stat oprită până în februarie, când timp de două săptămâni noi am făcut curăţenie generală şi iar, prin minune, apa a venit, cineva a dat drumul la apă timp două săptămâni. Pe urmă iar nu a mai venit. Înţelegeri dumneavoastră ce se poate înţelege de aici, în condiţiile în care noi am plătit toate facturile la apă şi niciodată castelul nu a rămas nealimentat. E adevărat că e o lucrare mare, un proiect amplu, european, că Hidro Prahova a motivat că trebuie să schimbe nu ştiu ce conductă, un proiect cu Primăria, dar celelalte obiective din zonă au avut apă. De aici eu pot doar să deduc că cineva s-a jucat cu robinetul şi a distrus toată ţeava şi s-a ajuns aici”, a explicat directorul Muzeului Naţional Peleş.

Editor : Ș.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum îi atacă Dana Budeanu pe Călin Georgescu și soția sa: ”Fătălăul ala cu pantaloni roșii, cu una care face...
Digi FM
Teodor Paleologu: „Te întrebi care e mai nebun, ea sau el?”
Pro FM
Daddy Yankee și soția sa divorțează după aproape 30 de ani de căsnicie: „Nu este o perioadă ușoară, dar face...
Film Now
Fiica lui Paul Walker, mesaj emoționant la 11 ani de la moartea actorului: „Îmi lipsești în fiecare zi!” Ce...
Adevarul
Record mondial: „Cel mai bătrân român are 123 de ani”. Misterul supercentenarilor de pe listele de vot și...
Newsweek
Legea pensiilor: se acordă a 13-a pensie? Ce beneficii primesc pensionarii în decembrie?
Digi FM
Alexandra Duckadam, prima reacție după moartea soțului ei: „ S-a internat pentru o durere de spate şi de...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Cel mai obraznic corgi pe care l-a avut Regina Elisabeta. A creat haos în Loja Regală a prințului Andrew
Film Now
Kate Winslet, în lacrimi când și-a amintit cum a fost ridiculizată în trecut: "Ce fel de om ești să faci asta...
UTV
CRBL, despre relatia cu fiica lui dupa divort. 'Alessia m-a intrebat: „Tata, dar nu iti e frica ca o sa te...