Actualizare 18:00. Fiecare maşină care iese prin punctul de trecere a Frontierei de la Siret este controlată. Oamenii sunt avertizați de pericolul din țara vecină, unde virusul AH1N1 a făcut deja victime. Chiar și așa, foarte mulți români pleacă spre zona Cernăuțiului la cumpărături sau în vizită la rude în Ucraina.
“Noi facem niște cumpărături, ne întoarcem înapoi, nu mergem mai departe. Mă tem, vă dați seama, pentru copilaşi”, spune o femeie.
Nici ucrainenii nu sunt speriați de virus.
„Şcolile sunt închise, e drept, da la noi în sat e lumea sănătoasă”, adaugă o altă femeie.
„Este gripă, la noi nu a ajuns gripa. de ce să ne temem, nu avem de ce ne teme”, spune un bărbat.
În Punctul de Trecere a Frontierei de la Siret stă în permanenţă o ambulanţă.
„Am adus dezinfectante, am adus mănuși, am aus măști, obligatoriu să poarte tot persoanlul din vamă. Stăm pe arteră și întrebăm, luăm, ne uităm clinic că altfel nu ai cum să-ți dai seama, după simptome, dureri de cap, astenie, dureri musculare groaznice și febră în prima zi care poate să ajungă până în 39”, spune Letiția Perlanovschi, asistent medical.
„Ca o măsură suplimentară, DSP va trimite în cursul zilei de luni mai multe doze de vaccin antigripal pentru ca tot personalul de aici din punctul de trecere a frontierei dela Siret să fie imunizat”, relateaza Andreea Negoiţă, reporter Digi24.
„Situaţiile în care apare decesul sunt cauzate de multe ori de existenţa unor afecţiuni cardiovasculare, pulmonare, care sunt complicate de infecţia gripală şi se poate ajunge la deces”, declara Alexandru Rafila un virusolog.
Autoritățile de la București recomandă să evitaţi în această perioadă călătoriile în Ucraina.
ACTUALIZARE 13.30. Profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat la Digi24 că virusul gripei porcine duce anual la noi cazuri nu doar în România, ci în întreaga Europă și în Statele Unite.
Medicul a adăugat că, având în vedere situația din Ucraina, se așteaptă o creștere a numărului de cazuri și în România.
El a arătat, de asemenea, că în fiecare an s-au semnalat cazuri de deces din cauza acestui virus, inclusiv în România, dar că acestea sunt, de multe ori, cauzate de „existenţa unor afecţiuni cardiovasculare, pulmonare care sunt complicate de infecţia gripală”.
Medicii recomandă în continuare vaccinarea, deoarece vaccinul antigripal are are capacitatea de a proteja de AH1N1, care a devenit un virus sezonier.
„Recomandăm în continuare vaccinarea antigripală, absolut necesară mai ales la persoanlul medical ca să nu se transmită (...)Vaccinul nu produce o imunitate durabilă, de aceea esterecomandată vaccinareaîn fiecare an”, a spus prof. Alexandru Rafila.
Se iau măsuri speciale în Suceava pentru a evita răspândirea virusului, iar la Vama Siret a fost ridicat un punct sanitar, anunţă prefectul judeţului, Constantin Harasim.
„În Suceava am avut un semnal vineri seara pentru faptul că în Ucraina au fost 122 situaţii de deces şi în zona Cernăuţi au fost 5 decese, astfel am considerat să iniţiez Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Suceava, în cursul zilei de sâmbătă. Am discutat toate problemele şi aspectele şi, pe principul prevenţiei şi al prevenirii răspândirii virusului AH1N1 în ţara noastră, am stabilit câteva măsuri," declară prefectul judeţului Suceava.
De asemenea, în Vama Siret se asigură prezenţa unui centru medical şi a unei ambulanţe, pregătită să intervină în cazul unui pacient infectat.
„Cea mai importantă este să asigurăm un filtru sanitar, să asigurăm o zonă de contact cu serviciul de asistenţă medicală în zona Vămii Siret, cu două componente: un centru medical şi o ambulanţă care în situaţia în care avem un pacient cu simptome să fie transportat în serviciul de boli infecţioase şi să prevenim răspândirea. De asemenea, lucrătorii din Vama Siret au luat măsuri de protecţie şi se asigură şi măsuri de dezinsecţie," adaugă Constantin Harasim.
În judeţul Suceava s-au distribuit deja 11.000 de doze de vaccin şi au fost comandate alte doze.
"O altă măsură a fost să comandăm circa 1.000 de doze antigripale. În Suceava au fost făcute 11.000 de vaccinuri pentru a stopa această epidemie şi, pe zona şcolilor şi a instituţiilor publice, în cursul zilei de luni, vor fi asigurate măsuri de supraveghere şi de intervenire în timp scurt,” mai spune prefectul judeţului Suceava.