„În contextul nelămuririlor legate de Raportul Europol privind fenomenul terorismului în Europa, în anul 2015, Serviciul Român de Informaţii face următoarele precizări: Potrivit Raportului de activitate al SRI pe anul 2015, 10 persoane suspectate de terorism au fost declarate indezirabile pe teritoriul României, la solicitarea Serviciului Român de Informaţii”, se arată în comunicatul citat de News.ro.
În raportul Europol dat publicităţii miercuri se mai arată că o persoană din România a fost vizată, în anul 2013, de o procedură judiciară încheiată pentru infracţiuni de natură teroristă. În 2014 şi 2015 nimeni nu a fost judecat în România în astfel de dosare.
Raportul aminteşte şi că un cetăţean român, Iulian Gherguţ, a fost răpit în martie 2015, în zona de graniţă dintre Burkina Faso, Niger şi Mali, de gruparea jihadistă al-Murabitun. România este menţionată în raportul Europol şi în legătură cu gruparea kurdă PKK.
De asemenea, Europol atrage atenţia asupra a două aspecte îngrijorătoare: „ameninţarea totală este sporită de numărul substanţial de combatanţi terorişti străini care s-au întors, astfel încât multe state membre îi au în prezent pe teritoriul lor” şi „intensificarea semnificativă a sentimentelor rasiste şi antisemite în UE, ce duc la acte de extremism de dreapta”.
Directorul SRI, Eduard Hellvig, declara în 29 martie, la bilanţul instituţiei, că Serviciul a interzis accesul în România sau a expulzat peste 340 de persoane „cu risc terorist", alte 9.000 având interdicţie de a intra în ţară, şi a gestionat peste 550.000 de alerte cibernetice. Hellvig a precizat şi că SRI a transmis organelor de aplicare a legii peste 3.800 de informări, iar factorii de decizie au primit aproape 10.000 de informaţii, toate privind riscuri cu impact la nivelul cetăţenilor.
Citiți și: