Criza economică din Spania alungă mulţi tineri aflaţi în căutarea unui loc de muncă sau care speră că, pe alte meleaguri, îşi vor putea dezvolta o afacere. Mulţi se îndreaptă spre Germania, Marea Britanie sau ţările scandinave, dar există cel puţin un spaniol care a decis să îşi încerce norocul la Bucureşti: David Santos. Când a văzut că afacerea sa din Barcelona este în pragul falimentului şi că are toate şansele să îngroaşe rândurile şomerilor, a venit în România.
Reporterii Digi24 l-au vizitat pe David Santos la el acasă, într-un cartier din Bucureşti. Garsoniera îi ţine deocamdată loc şi de birou: nu are nevoie de mult spaţiu, pentru că un calculator şi o conexiune bună la Internet reprezintă motorul afacerii lui în România. David are o firmă de marketing online şi, deşi a înfiinţat-o în urmă cu mai puţin de un an, are deja clienţi fideli.
„Dacă tu ai un restaurant şi pregăteşti un eveniment cu mine, şi în fiecare săptămână noi pregătim un eveniment, şi la fiecare eveniment eu merg cu opt-zece persoane, este foarte bine pentru restaurantul tău. Se face publicitate, se face reclamă”, explică David Santos, într-o română cu puternic accent iberic.
Deşi nu a făcut cursuri de limba română, se descurcă foarte bine cu ce a învăţat singur. David Santos nu a ales Bucureştiul la întâmplare: a venit pentru prima oară aici în 2006, când şi-a cunoscut partenera de viaţă. Au plecat împreună la Barcelona dar, cu fiecare an de criză, afacerea lui de acolo – o firmă de consultanţă – mergea tot mai prost.
„În Spania am avut o firmă de consultanţă. Cu problemele care există acum în Spania, cu problemele cu clienţii care nu plăteau... era nebunie totală”, povesteşte el.
În plus, spune el, băncile din Spania nu îi mai sprijină deloc pe micii întreprinzători, mai ales dacă e vorba de afaceri noi: „Acum, în Spania, din cauza crizei economice eu nu pot să deschid nimic.”
El recunoaşte că şi birocraţia românească i-a dat ceva bătăi de cap, dar spune că a meritat, pentru că afacerea sa merge bine şi acum se gândeşte să se stabilească definitiv aici. David Santos se considera norocos că a reuşit să scape de criză în condiţiile în care, în Spania, şomajul a trecut de 27%, iar în rândul tinerilor situaţia este şi mai dramatică: jumătate dintre spaniolii de sub 25 de ani nu au un loc de muncă.
În plus, previziunile economice sunt sumbre: specialiştii spun ca Spania se va adânci în recesiune, iar rata şomajului se va menţine la cote ridicate în următorii ani.