Jurnalistul Liviu Avram crede că întocmirea dosarului penal pe numele șoferului cu numere anti-PSD și ridicarea permisului de conducere al acestuia este un gest premeditat, iar faptul că șeful poliției rutiere nu a putut să explice de ce aplică o prevedere legală abrogată în urmă cu doi ani vine să confirme acest lucru.
Liviu Avram: Dacă până ieri, la conferința de presă de la Poliția Rutieră, aveam dubii dacă e vorba de prostie sau de premeditare, azi aceste dubii s-au spulberat. Șeful Poliției a fost incapabil să explice care versiune a Convenției i s-a aplicat acestui om. Din punct de vedere legal, lucrurile sunt clare. Această convenție a fost modificată acum doi ani, fără ca România să facă opoziție.
În acest moment, numărul de înmatriculare care conțin doar litere sunt perfect legale în România. Temeiul pentru care acestui om i-au fost ridicate și plăcuțele, și permisul nu mai există de aproape doi ani.
Șeful Poliției Române ar fi trebuit să afle acest lucru și să constate că subordonații săi de la poliția rutieră au aplicat în mod eronat o prevedere legală abrogată.
Dânsul nu a reușit să explice ce versiune a convenției i s-a aplicat, a dat răspunsuri pe lângă întrebare. Îmi întărește convingerea că ne aflăm în fața unei premeditări la vârful Poliției Române, pentru a-i face zile negre acestui om.
- Poate fi vorba de un abuz?
Liviu Avram: M-aș feri să fac încadrări juridice. Avem elemente să credem că ne aflăm în fața unui abuz, câtă vreme poliția persistă în a invoca o prevedere legală abrogată.
- În ce măsură e acceptabilă o asemenea formă de protest?
Liviu Avram: Acesta e un alt subiect și nu atrage ridicarea plăcuțelor și a permisului. Omul lucrează ca șofer, îl lasă fără posibilitatea de a-și câștiga existența. Cuvântul este insultător, e de nepermis de a fi afișat în spațiul public, dar ar fi trebuit ca polițiștii de frontieră, când a intrat cu mașina în țară, să fi sesizat acest aspect și să îi ceară omului să își pună plăcuțele cu numărul standard și nu am mai fi avut această problemă.
- Ar fi avut pe ce să se sprijine?
Liviu Avram: E o lege privind mesajele ofensatoare, triviale, care nu sunt permise în spațiul public, e o lege din '91. Atunci omul ar fi fost obligat să își schimbe plăcuțele. Ar fi fost simplu dacă poliția știa să aplice legea. Acum aplică o lege care nu mai e valabilă.
Faptul că șeful poliției nu a sesizat acest aspect și refuză să clarifice lucrurile arată că e vorba de o premeditare a cadrelor poliției, să persiste în greșeală și să îl lase pe om să își rezolve problemele în instanță, cine știe când.
- Alți români din afara granițelor vin cu forme similare de protest. Unde se va ajunge?
Liviu Avram: Trebuie să se constate din punct de vedere psihologic că e elementar că asta va fi reacia, câtă vreme acțiunea politică servește interesele PSD și nu morala publică. Era automat de presupus că o reacție în lanț avea să urmeze și va urma. Nu știu ce amploare va avea.
- Cum pică acești români? Eroi sau contra eroi?
Liviu Avram: E prea mult spus eroi, dar sunt oameni liberi. Găsesc forme extreme de protest față de o guvernare care ne dă motive să ne purtăm astfel. Nu cred că dacă PSD ar fi guvernat în mod corespunzător și nu ar fi venit cu agende ascunse am fi avut o asemenea reacție.
E o reacție născută între oameni liberi, care trăiesc în tot felul de țări ale Europei. Așa ceva nimeni nu poate coordona, niciun stat paralel nu poate coordona o asemenea mișcare, ea este spontană.