Doi șoferi opresc în faţa zebrei, al treilea trece în mare viteză și lovește în plin pietonul care traversa. Asemenea accidente se repetă la nesfârşit, spun poliţiştii. Neacordarea priorităţii pentru pietoni este motivul pentru care aproape opt mii de şoferi din Bucureşti rămân în fiecare an fără permis de conducere. Din cauza lor, aproape 60 de oameni mor pe străzile Bucureştiului şi câteva sute ajung la spital, victimele celor 800 de accidente din fiecare an. T
Topul greşelilor majore este completat de „conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, trecerea la culoarea roşie a semaforului, precum şi depăşirea limitei legale de viteză”, spune Laura Snae, purtătorul de cuvânt al Brigăzii de Poliție Rutieră București.
Peste o mie de vitezomani periculoşi au fost traşi pe dreapta anul trecut şi de trei ori mai mulţi au fost găsiţi băuţi la volan.
Dincolo de sancțiuni, psihologii cred că şoferii ar trebui să renunţe la ideea periculoasă că sunt protejaţi de noroc.
„Fiecare persoană a avut aşa ceva în minte într-un anumit moment, mie nu mi se poate întîmpla, eu conduc foarte bine, eu ştiu, eu am deprinderi foarte bine formate. Niciodată nu ştii cu ce te întâlneşti în trafic”, spune Anca Boalcă, psiholog.
Inclusiv şoferii cer polițiștilor să fie mai severi:
- În primul rând cred că se dau mult prea ușor carnetele. Din cei care conduc acum, le-aș lua la 60% carnetul.
- Nu se respectă reguli elementare, se intră pe refugiile de tramvai, se conduce agresiv.
Paradoxal, cifrele poliţiei arată că din 2013 încoace, numărul şoferilor care rămân fără permis a scăzut cu o mie în fiecare an.