Autoritățile au ales ca loc de simulare a cutremurului o instituție recent renovată - Universitatea Naţională de Apărare - cu o fundație din beton armat, asta deşi în București sunt peste 560 de imobile cu risc seismic, iar aproape 190 dintre ele sunt considerate pericol public. La un cutremur de 7,9 specialiştii spun că aceste imobile nu ar rezista.
Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului pentru Fizica Pământului: „E un cutremur catastrofal. Cel mai mare cutremur care a fost în România a fost în 1802 a fost de 7,9. Simte Moscova, Roma, Cairo, pentru că e la foarte mare adâncime”.
Pentru simulare, pompierii au folosit două dintre cele 40 de autospeciale pe care Inspectoratul pentru Situații de Urgență le are în Capitală. Protocolul de intervenție în caz de dezastru prevede ca și martorii să fie instruiți în privința intervenției, dar salvatorii de ocazie nu au părut interesaţi de simularea cutremurului.
În ciuda tuturor lipsurilor unei intervenţii în caz de cutremur major, simularea a fost declarată un succes.
Valentin Toma, inspector la Protecția Civilă: „Este minimul ce se poate face la ora actuală. În momentul în care ştiinţa va evolua şi ne va anunţa cu o zi-două înainte, atunci şi noi vom fi mulţumiţi.”
În ultimii 36 de ani, în Bucureşti au fost consolidate doar 34 de imobile.