Decizia de ridicare a imunității are legătură cu dosarul în care e acuzat că ar fi luat 100.000 de euro de la o firmă de avocatură ca să o ajute să obțină un contract cu CET Govora. E al doilea dosar al lui Dan Șova la DNA. Între timp, a apărut și un al treilea.
Senatorul Dan Şova n-a auzit rezultatul votului în direct, pentru că a părăsit Palatul Parlamentului înainte, fără să facă vreo declaraţie.
Înaintea votului în plen, Dan Şova şi-a susţinut nevinovăţia în faţa colegilor şi le-a spus că procurorii n-au probe pentru cele două infracţiuni de care-l acuză: trafic de influenţă şi abuz în serviciu.
„În afară de denunț nu există nicio probă. Există un denunț. Atât. Nu am sesizat să fugă lumea de mine în mall, să se sperie la tramvai. Nu știu de ce reprezint un pericol public”, a spus Dan Șova în fața colegilor lui senatori.
Discursul său i-a impresionat pe unii senatori, care au invocat şi tradiţiile creştine în încercarea de a-l apăra.
”Suntem în postul Crăciunului. Oare vom dormi cu conștiința împăcată în momentul în care, neștiind dacă un om este vinovat sau, îl vom trimite la închisoare?”, a spus Cristiana Anghel, senator ALDE.
Deşi liderul PSD Liviu Dragnea a cerut ca partidul să dea vot pentru ridicarea imunităţii, cei mai mulţi social democraţi s-au ferit să arate sau să spună cum au votat.
Întrebat cum a votat, Liviu Pop a răspuns: „Îmi puneți o întrebare grea, votul a fost secret, cred că nu e important cum am votat”. Întrebat, apoi, dacă va vota cererea PSD, acesta a spus: „Nu am primit această decizie a partidului”.
Reprezentanţii UNPR au propus o soluţie care să îl ferească pe Dan Şova de emoţiile din timpul votului.
„Vreau să îi cer domnului Şova să îşi dea demisia și să ne scutească de acest circ de aici”, a spus Ioan Iovescu, senator UNPR.
Dan Şova este acuzat că a luat mită 100.000 de euro de la o firmă de avocatură pentru a o ajuta să încheie un contract cu CET Govora.