Joi seară, EBU a publicat o listă cu steaguri interzise la concursul muzical Eurovision 2016. Acest lucru a stârnit imediat reacții, adjunctul comandantului Organizaţiei pentru Eliberarea Palestine, Saeb Erakat, spunând că este o decizie rușinoasă care trebuie revocată și de asemenea că EBU trebuie să-și ceară scuze, potrivit Deutsche Welle.
Proteste au apărut și din partea viceprim-ministrului spaniol Soraya Saenz de Santamaria și a ministrului de externe Jose Manuel Garcia-Margallo. Ei au apărat steagul basc și au cerut scoaterea acestuia de pe listă.
În consecință, organizatorii s-au scuzat într-un mesaj public pe Facebook, vineri seară, în care spun că este vorba de un document care nu era menit să fie făcut public.
Purtătorul de cuvânt Eurovision, Dave Goodman, a declarat pentru AFP că „politica steagurilor nu are țintă anumite teritorii sau organizații și în niciun caz nu le compară”.
La scurt timp, lista a fost scoasă de pe site și a fost publicat un document în care este explicată politica steagurilor.
EBU a specificat că „toate celelalte steaguri / bannere, inclusiv cele care nu au întrunit criteriile iniţiale sau conţin mesaje comerciale sau mesaje considerate ca jignitoare de către organizatori, sau cele discriminatoare, nepotrivite, politice sau religioase vor fi interzise”.
România nu va participa şi nu va transmite ediţia din acest an a Eurovisionului, din cauza datoriilor pe care TVR le are la organizatorul evenimentului.