A fost de ajuns o săpămână în care toată presa a vorbit despre laptele contaminat, pentru ca mulţi români să renunţe la consumul de lapte. Potrivit unui sondaj al unei firme de comunicare, 40 la sută dintre consumatorii români nu au mai cumpărat acest aliment din magazine. Alţi 20 la sută au cumpărat de la micii fermieri.
Autorităţile s-au grăbit însă să liniştească populaţia. „Laptele care se află azi în comerţ e bun de consum şi nu prezintă pericol pentru sănătatea consumatorului”, a dat asigurări preşedintele interimar al ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu.
Laptele contaminat cu aflatoxină are efecte nocive asupra sănătăţii doar dacă este consumat o perioadă îndelungată, spun specialiştii.
Neîncrederea consumatorilor a fost generată şi de modul defectuos în care autorităţile au gestionat această criză a laptelui, sunt de părere cei din industria alimentară.
„În ultima lună ce s-a întâmplat în România a fost un dezastru din punct de vedere al acestor scandaluri legate de lapte, brânză, legume. ASVSA a avut o comunicare foarte proastă. Nu întâmplător, acum două zile am cerut primului ministru să facă o schimbare acolo, pentru că nu te joci cu o asemenea situaţie. În momentul în care pe piaţă vine o asemena ştire trebuie să ştii să o gestionezi, pentru că e vorba de sănătatea copiilor şi a familiilor noastre. Nu poţi să nu dai niciun fel de răspuns, să ocoleşti răspunsul sau să nu ai răspuns”, a declarat Ştefan Niculae, preşedintele Federaţiei Agrostar.
De altfel, scandalul laptelui contaminat cu aflatoxină a dus şi la schimbarea conducerii ANSVSA. Mihai Ţurcanu a fost demis în urmă cu o zi de premierul Victor Ponta.