Scandalul cărnii de cal. V. Ponta: Nu au fost constatate nereguli, România să nu fie tratată ca suspect de serviciu!

Data publicării:
11022013 20ciolos-48864

De trei zile au avut nevoie autoritățile de la București pentru a da replica europenilor care ne-au acuzat că am vândut carne de cal ca fiind de vită. Deși nu existau dovezi clare că suntem vinovați, oficialii români s-au grăbit să verifice abatoarele suspectate.

„Am acţionat într-un mod preventiv. Nici până acum nu există o sesizare oficială transmisă României de Comisia Europeană sau de autoritățile franceze. A fost doar o discuție telefonică pe care reprezentanții Autorității sanitare din România au avut-o cu cei din Franţa. S-a transmis o comunicare prin e-mail a autorităților din Franţa care au făcut referire la două abatoare din România”, a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Unul dintre abatoare se află în judeţul Botoşani, iar celălalt în Braşov. Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Valentin Șoneriu, totodată şi fiul celui care deţine abatorul Carmolimp din Braşov, susţine că verificările s-au terminat foarte repede la firma tatălui său, întrucât aceasta nu a vândut carne de vită în străinătate.

Ministrul Agriculturii şi celelalte autorităţi cu atribuţii în domeniu vor solicita în numele României ca firmele vinovate de scandalul cărnii de cal, „din Franţa, Luxemburg sau altă parte”, să răspundă direct, deoarece România nu trebuie tratată ca „suspectul de serviciu”, a afirmat luni premierul Victor Ponta.

„Să ne mai trezim acum că producătorii noștri de carne sunt blamați pentru că cineva din Franța schimbă proveniența ...cred că e un lucru important și ține de cum ne apărăm interesele pe plan european”, a declarat prim-ministrul. De altfel, imediat după conferința de presă el a avut la Guvern o întâlnire cu neprogramată cu ambasadorul Franței la București, Philipe Gustin.

El a precizat, într-o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Agriculturii alături de ministrul de resort, Daniel Constantin, și comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, că din toate verificările efectuate de către autorităţile de la Bucureşti rezultă că nu există niciun fel de încălcare a regulilor europene de către firme din România sau pe teritoriul României.

Comisia Europeană nu are date care să incrimineze România

Până în acest moment, Comisia Europeană nu are date care să incrimineze un stat sau altul sau vreun agent economic sau altul. Verificările sunt în curs și e important ca fiecare stat implicat, autoritățile veterinare și cele care asigură urmărirea trasabilității să poată să-și facă treaba.Comisia Europeană e în contact permanent cu statele membre implicate în acest subiect. E și interesul nostru ca această problemă să fie clarificată cât mai rapid”, a declarat, la rândul său, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș.

Și ambasadorul României la Londra a anunţat, luni, într-un comunicat că nu există dovezi de încălcare a regulilor comunitare, din partea vreunei firme româneşti.

Citiți și: BUSINESS CLUB. Scandalul cărnii de cal. Câtă vină autohtonă și câtă complicitate externă?

Victor Ponta a fost întrebat de un ziarist străin dacă este furios că se dă vina pe România. „Nu sunt furios, sunt foarte furios (I am not angry, but very angry – Victor Ponta s-a exprimat Ponta în engleză, n.r.), că sunt arătate cu degetul state care au poateo politică de PR mai slabă. E un lucru care mă supără. Dar primul lucru, cel mai important era să verificăm dacă suntem într-adevăr vinovaţi. Eu nu vreau ca România, dacă greşeşte ceva, să nu-şi recunoască vina, aşa încât primele acţiuni au fost de verificare pe teren a respectivelor abatoare, a modului în care se respectă regulile europene. Acum, după ce avem confirmarea faptului că nu există nicio deficienţă constatată în România, sigur că putem trece la stadiul al doilea, în care reproşăm noi şi în care cerem ca cei care sunt vinovaţi cât mai repede să fie traşi la răspundere", a răspuns primul-ministru.

„Este absolut 'unfair' să acceptăm să fim suspecţii de serviciu. România va pune la dispoziţie imediat toate documentele şi toate datele pentru a se identifica acolo unde este, eu nu pot să spun că e în Franţa sau în Luxemburg, dar acolo unde s-a comis frauda pentru a fi identificaţi cei vinovaţi. E în interesul direct al României - după ce am verificat că nu există o vinovăţie a noastră de a se stabili adevărata vinovăţie", a adăugat premierul.

Săgeți către Traian Băsescu

Dacă lăsăm să se arunce pe România vina unui conflict între Marea Britanie și Franța...după ce că am obținut o mare victorie, în sensul că am pierdut 9 miliarde de euro la buget...să ne mai trezim acum că producătorii noștri de carne sunt blamați pentru că cineva din Franța schimbă provieniența ...cred că e un lucru important și ține de cum ne apărăm interesele pe plan european”, a declarat Victor Ponta.

Întrebat dacă e de părere că s-a încercat discreditarea României, Ponta a negat. „Nu, nu cred în scenarii. Cred că cineva când e vinovat încearcă să paseze în altă parte vinovăţia. Cred că dacă România va tace şi nu este suficient de transparentă şi hotărâtă rămâne la noi vinovăţia, ori acum am vrut să fim chiar agresivi pe acest subiect ca să nu se închidă lucrurile lasuspecţii de serviciu din Estul Europei. De data aceasta, noi ne-am făcut treaba şi standardele au fost respectate", a subliniat Victor Ponta.

România va fi decredibilizată pentru „mulţi ani” dacă se vor constata „nereguli la expeditor”, a declarat, duminică, preşedintele Traian Băsescu, comentând problema unor importuri de carne de cal ilegale posibil din România în Marea Britanie.

Mobilizare în Franța și Marea Britanie

Guvernul francez va organiza luni seara o reuniune de criză cu specialiştii din industria cărnii, a anunţat duminică anturajul ministrului pentru Consum, în timp ce scandalul cărnii de cal utilizate în preparate congelate ia amploare, relatează AFP, citată de Mediafax.

Pe de altă parte, Guvernul britanic a exclus duminică posibilitatea de a impune un moratoriu asupra cărnii importate din UE, aşa cum a cerut o deputată a Partidului Conservator, aflat la putere, având în vedere amploarea scandalului privind carnea de cal descoperită în produse ce ar fi trebuit să conţină vită.

Cantităţi importante de carne de cal - până la 100 la sută - au fost descoperite în Marea Britanie în carne pentru friptură, apoi în lasagna şi spaghete bolognese care ar fi trebuit să conţină vită. Carnea pentru friptură a fost furnizată de companii britanice şi irlandeze, iar lasagna şi spaghetele bolognese de compania franceză Comigel. Aceasta din urmă s-a aprovizionat de la compania franceză Spanghero, care afirmă că a cumpărat carne din România. Dar asociaţiile profesionale româneşti din domeniul alimentar au respins duminică aceste acuzaţii, afirmând că originea problemei nu este în România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care trec prin momente dificile în ianuarie 2025. Plătesc datorii karmice chiar la început de an
Digi FM
Acuzații șocante la adresa lui Donald Trump! Fosta Miss Elveția, românca Beatrice Keul, rupe tăcerea
Pro FM
Roxana Nemeș, răsfăț în Mykonos. S-a pozat într-un costum de baie alb, în piscina cu vedere la mare
Film Now
Zendaya, noi declarații despre scenele intime din „Challengers”: „Este mult mai mult decât pare”
Adevarul
Prima cameră video inteligentă care depistează șoferii drogați sau băuți. Cum funcționează
Newsweek
De ce pensia în ianuarie va fi livrată cu o întârziere de 7 zile? Cât vor fi noile pensii indexate?
Digi FM
Laurențiu Cazan, obișnuit cu viața în Olanda, compară “Țara lalelelor” cu România: “Acolo, dacă te...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Charlize Theron uimește cu recenta sa transformare de look: Elvira din „Scarface”. Michelle Pfeiffer a...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic