Ştefania Tudor îşi caută casă de o lună de zile. A vândut un apartament central cu două camere primit de la părinţi şi a economisit alte câteva mii de euro pentru a se muta într-o locuinţă nouă, mai mare.
„Din câte am văzut, se fac reduceri de 50-100 de euro pe metrul pătrat. Plus că ai un avantaj, nu mai plătești rata la bancă, nu mai ai o dobândă pe care trebuie să o verifici tot timpul”, spune Ştefania Tudor.
La fel ca ea gândesc tot mai mulţi români, potrivit statisticilor. Numărul celor care şi-au cumpărat locuinţe cu banii jos a crescut de patru ori din 2009 încoace.
„Există foarte multe persoane care sunt speriate de ce se întâmpla în general, de teama de a nu rămâne fără un loc de muncă, de teama de a nu se înhăma la o rată lunară pe 30 de ani”, spune Adina Paţilea, reprezentant targ imobiliar.
„Am avut clienți care au și vândut și cei care au ținut banii la saltea. Chiar am avut client care avea elasticul de bani topit pe bancnotă”, povestește Bogdan Plugaru, reprezentantul unui dezvoltator imobiliar.
Potrivit agenţilor imobiliari însă, cei mai mulţi dintre românii care îşi permit să achite cash contravaloarea unei case sunt investitori. Nu cumpără casele pentru a se muta în ele, ci le închiriază pentru a-şi creşte veniturile.
Cei drept, i-au ajutat şi preţurile tot mai mici pentru locuinţe. Luna trecută, proprietarii au cerut, în medie, preţuri cu 8% mai scăzute decât în octombrie anul trecut.