Sancțiunea primită de un preot implicat într-o fraudă de 1,4 milioane de lei

Data actualizării: Data publicării:
Teanc de bani, lei_digi24_august 2015 (2)

Preotul din Tecuci cercetat în dosarul privind fraudarea sistemului asigurărilor de sănătate, în care prejudiciul este de aproximativ 1,4 milioane de lei, a fost oprit de la slujire, a anunţat, sâmbătă, Arhiepiscopia Dunării de Jos, citată de News.ro.

Preotul vizat în acest dosar, Vasile Jalbă, slujea la parohia „Sfinţii Împăraţi” din municipiul Tecuci, iar Arhiepiscopia a anunţat că a fost oprit de la slujire „până la definitivarea cercetărilor legale”.

Preotul este cercetat sub control judiciar, pentru fraudă informatică, în formă continuată, instigare la folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase în mod necuvenit, în formă continuată, şi uz de fals, în formă continuată.

În acest dosar, alte cinci persoane au fost arestate preventiv, în urma deciziei Judecătoriei Galaţi, sub acuzaţiile de fals, fraudă informatică în formă continuată, fals intelectual şi uz de fals. Între persoanele arestare se află şi şeful biroului resurse umane de la Spitalul Municipal Anton Cincu din Tecuci.

Potrivit anchetatorilor, infracţiunile au avut loc în perioada ianuarie 2016 - octombrie 2017, când cele şase persoane - trei femei şi trei bărbăţi -, ar fi fraudat bugetul CAS Galaţi prin decontarea ilegală de servicii fictive de îngrijiri medicale la domiciliu. Decontarea s-ar fi făcut pe baza unor dosare medicale întocmite în fals, cu implicarea unor funcţionari din cadrul CAS. Galaţi. Aceştia, cunoscând activităţile infracţionale, ar fi acceptat primirea şi înregistrarea dosarelor direct de la reprezentanţii unor societăţi comerciale, contrar normelor metodologice care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale in cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

În multe situaţii, dosarele medicale cu pacienţi fictivi au avut prioritate la decontare şi aprobare, în timp ce solicitările pacienţilor asiguraţi care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu, erau refuzate. Pentru evitarea depistării fraudelor, inculpaţii întocmeau, în fals, recomandări medicale, raportări lunare de servicii medicale, iar în paralel erau introduse date în Sistemul Informatic Unic Integrat al C.N.A.S. astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate”, spun reprezentanţii Parchetului Judecătoriei Galaţi.

Prejudiciul în acest dosar este de aproximativ 1,4 milioane de lei.

În urma percheziţiilor făcute în acest dosar, anchetatorii au descoperit şi ridicat de la medici de familie sumele de 195.582 lei, 4680 euro, 905 USD şi 100 lire sterline.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri