Salvaţi Roşia Montană, a treia seară de proteste, în Piaţa Revoluţiei. Traficul a fost blocat pe Calea Victoriei, în faţa Ministerului de Interne

Data publicării:
piata revolutiei

Aproximativ 1000 de persoane au manifestat pentru a treia zi consecutiv în Piaţa Revoluţiei din Capitală împotriva proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană, aprobat de Guvern săptămâna trecută. În jurul orei 23, oamenii au blocat traficul pe ambele sensuri, stând în genunchi pe Calea Victoriei. Mulţimea s-a dispersat abia în jurul orei 3.

Actualilzare ora 3:15 Mulţimea se dispersează. A fost cea mai lungă zi de proteste de la declanşarea mişcărilor împotriva redeschiderii exploatării de la Roşia Montană.

Actualizare ora 0:48 Traficul se desfăşoară normal acum. Oamenii încep să părăsească Piaţa Revoluţiei, după ce au păstrat un moment de reculegere în amintirea celor ucişi la Revoluţia din 1989. Potrivit Mediafax, la această oră ar mai fi prezente circa 400 de persoane.

Actualizare ora 23:00 Protestatarii din Piaţa Revoluţiei au blocat traficul în faţa Ministerului de Interne, stând în genunchi pe Calea Victoriei. La faţa locului se află un negociator din partea Jandarmeriei. Forţele de ordine încearcă să negocieze deblocarea traficului, în timp ce poliţiştii de la Circulaţie deviază autovehiculele pe rute ocolitoare.

Actualizare ora 22:00 Cu toate că au căzut câțiva stropi de ploaie, oamenii au continuat să scandeze lozinici împotriva exploatării cu cianuri, dar și a clasei politice.

Actualizare 21:30: Aproximativ 1.000 de persoane protestează la această oră și la Cluj-Napoca, printre protestatari numărându-se şi Oana Boc, soţia fostului premier Emil Boc și primarul municipiului.

La ora 20.00 protestatarii s-au îndreptat spre Prefectură și s-au așezat pe asfalt timp de câteva minute, blocând circulaţia rutieră în zonă, informează Mediafax.

În jurul orei 20.30, circulaţia rutieră a fost reluată, iar protestatarii au pornit înapoi spre Piaţa Unirii.


Protestarii poartă pancarte şi steaguri ale României, scandează mesaje împotriva proiectului de exploatare minieră cu cianuri de la Roşia Montană.

Oamenii s-au strâns la Universitate în jurul orei 19:00, iar de la această oră numărul continuă să crească.

Un cordon de jandarmi blochează accesul participanţilor la protest pe stradă, iar o bandă este ocupată pentru desfăşurarea unor lucrări.

Acțiunile Gabriel Resources au scăzut cu până la 17% la Bursa de la Toronto, cea mai mare scădere din ultimele patru luni. La ora 9:57 a.m., ora din Toronto, titlurile Gabriel Resources erau în declin cu 11%, după ce au scăzut cu până la 17%, cel mai mult după 15 aprilie, relatează Bloomberg. Acţiunile companiei au crescut cu 2,41% marţea trecută, ziua în care Guvernul a aprobat proiectul de lege care permite exploatarea la Roşia Montană, pentru ca miercuri să scadă cu 1,76%, potrivit datelor bursei din Toronto.

Astăzi, Traian Băsescu a declarat că nu a iniţiat un referendum pentru Roşia Montană şi că nu va lua nicio măsură care să împiedice sau să facă inutilă dezbaterea în Parlament.

Aseară, aproximativ 1.000 de persoane au protestat și au blocat Bulevardul Regina Elisabeta pe ambele sensuri, în jurul orei 22:00.

Duminică, peste 1.000 de persoane s-au strâns în centrul Capitalei, la Piaţa Universităţii. După două ore, manifestanţii au blocat bulevardul Magheru timp de jumătate de oră.

Proteste au avut loc şi la Cluj, Braşov, Sibiu, Timişoara şi Iaşi. De-a lungul zilei, lozincile scandate nu au fost întotdeauna legate de Roșia Montană, ci au vizat întreaga clasă politică.

Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat în şedinţa Guvernului de săptămâna trecută şi va fi trimis Parlamentului spre adoptare. Dacă va primi undă verde, exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri