Un profesor de gimnaziu sau liceu, cu gradul întâi va încasa între 1.975 şi 3.470 de lei, iar un profesor debutant ar putea avea un salariu pornind de la 1.350 de lei brut.
În sănătate, un medic primar va avea un venit cuprins între 3459 de lei şi 4307 lei, un medic rezident va avea între 1470 lei şi 5.099 lei dacă este în ultimul an, în timp ce o asistentă medicală va primi un salariu de 1.900 de lei.
De asemenea, munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru, precum și munca prestată în zilele de sărbători legale, repaus săptămânal și în alte zile în care, în conformitate cu legea, nu se lucrează, se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă, munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru va fi compensată în luna următoare cu un spor de 75% din salariul de bază/solda de funcție de bază/salariul de funcție de bază/indemnizația de încadrare/indemnizație, corespunzător orelor suplimentare efectuate.
În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut, munca suplimentară prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celealte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, va fi compensată în luna următoare cu un spor de 100% din salariul de bază/solda de funcție de bază/salariul de funcție de bază/indemnizația de încadrare/indemnizație, corespunzător orelor suplimentare efectuate.
Plata muncii se poate face numai dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă de șeful ierarhic în scris, fără a se depăși 360 de ore anual. În cazul prestării de ore suplimentare peste un număr de 180 de ore anual este necesar acordul sindicatelor reprezentative sau, după caz, al reprezentanților salariaților, potrivit legii.
Toate propunerile se regăsesc în draftul de salarizare întocmit de Ministerul Muncii şi vor fi discutate marți cu sindicaliştii.
Citiți și: