Potrivit cnn ireport, pe lângă relevanța lor internațională, protestele marchează un moment istoric pentru România. Ele nu arată doar faptul că publicul din România este tot mai determinat să-și facă vocea auzită și cere respect și reprezentare corespunzătoare din partea celor aflați la putere, dar și ca oamenii au învățat și cum să-și exprime în mod eficient cererile.
Comentariul a fost postat de un cititor al CNN și verificat de editorii publicației.
„Având în vedere conținutul proiectului, nu este de mirare că publicul român și diaspora au lansat „toamna românească”', o mișcare masivă de proteste în stradă care unește sute de mii de oameni de la Washington D.C până la Kathmandu într-un efort global de a salva Roșia Montană”, se arată în articolul de pe ireport.cnn.com.
Proteste masive au cuprins România față de decizia controversată a Guvernului de a permite unei firme din Canada să deschidă cea de-a doua mină de aur ca mărime din Europa, scrie Russia Today. Potrivit postului de televiziune, mulți români se tem de un dezastru ecologic. În acest timp, compania Gabriel Resources Ltd se așteaptă să primească aprobarea parlamentului României pentru a demara proiectul, precizează jurnaliștii ruși, care vorbesc și de riscurile proiectului.
„Există două mari riscuri asociate procesului: posibilitatea ca cianura să se infiltreze în sol și în apă la un nivel periculos și scurgeri catastrofale care ar putea duce la inundarea ecosistemului cu nivel toxic de cianură”, scriu jurnaliștii de la Russia Today.
Manifestațiile din România au ajuns și în presa poloneză. Cotidianul Wyborcza scrie că mii de oameni au ieșit pe străzi pentru a împiedica demararea proiectului de la Roșia Montană. Jurnaliștii polonezi amintesc că Roșia Montană a fost inclusă pe lista Europa Nostra a celor mai periclitate situri care trebuie salvate.
Postul german de televiziune N24 scrie că un proiect controversat a scos zeci de mii de oameni în stradă în toată România. Jurnaliștii precizează că și Ungaria se opune folosirii la Roșia Montană a tehnologiilor pe bază de cianuri de teama unei catastrofe ecologice. N24 vorbeste și despre decizia lui Victor Ponta de a susține proiectul ca șef al guvernului și de a-l respinge în calitate de deputat.
Și presa din Elveția scrie despre protestele față de proiectul Roșia Montană.
„Aproximativ 12.000 de tone de cianură pe an vor fi necesare pentru acest proiect care presupune mutarea a sute de familii și distrugerea parțială a patru munți”, scrie Le Matin.
Românii protestează față de compania canadiană, scrie pe siteul de internet postul Hispantv. Jurnaliștii spanioli scriu că mii de oameni au ieșit pe străzile României în cea de-a opta zi de proteste. Proiectul, care așteaptă în prezent aprobarea, este contestat puternic pentru că amenință să afecteze resursele minerale ale Românei, conchide Hispantv.