Spre Londra au continuat să plece autocare din România, dar numărul celor care s-au îmbarcat nu este mai mare ca până acum.
„Să știți că suntem mai bine primiţi... E mult mai bine, nu-s atâtea diferenţe. Egali suntem cu ei acolo să ştiţi. (Nu sunteţi primiţi ca nişte imigranţi care au venit să le ia locurile de muncă?) Sincer, nu. Nu au fost diferenţele astea făcute între noi. Cel puţin unde suntem noi în zona aia”, spune o româncă stabilită în Marea Britanie.
„Englezii sunt mulțumiți de munca românilor”, spune o altă româncă din Marea Britanie.
Clienții firmelor de transport sunt în special cei care au cumpărat bilete dus-întors la sosirea în țară de Sărbători.
„Avem 11 autocare care pleacă la Londra, majoritatea sunt din zona Moldovei si din Ardeal, iar persoanele care călătoresc cu noi sunt clienții noștri care au venit să își petreacă sărbătorile și se întorc la locurile de muncă”, declară Daniel Virean, reprezentantul unei agenții de voiaj.
În timp ce românii sunt ironizaţi în Marea Britanie, englezii care trăiesc și muncesc de ani buni în România spun că presa exagerează. Sally Wood locuieşte de 14 ani în Cluj-Napoca. Are o părere mai bună despre români decât despre conaționalii săi.
„Sunt buni muncitori, ştiu engleză foarte bine, sunt foarte adaptabili şi lucrează de dimineaţă până seara. Eu nu pot să spun asta despre persoanele din Anglia, Scoţia sau Marea Britanie”, povestește Sally Wood, cetățean britanic stabilit în România.
În 1999, ea și-a vândut casa lăsată moștenire de părinți în Marea Britanie, iar cu banii obținuți a înfiinţat un club sportiv pentru tinerii cu handicap.