În jurul Braşovului oamenii au întins mesele de picnic, şi-au aşteptat în jurul focului, ca jarul să fie numai bun pentru grătar. Lidia Hirscher este din Braşov şi vine la grătar pe malul Timişului, de ani de zile. Chiar dacă legea interzice aprinderea focului în spaţii neamenajate, spune că are grijă în permanenţă să lase locul curat şi să evite pericolele
Lidia Hirscher: „Noi avem punguliţă, nu facem...adunăm mizeriile şi nu, nu lăsăm niciodată mizerie. Pentru că suntem cu maşina preferăm zonele astea."
„Nu vă e teamă de amenzi? Că e spaţiu neamenajat, de-asta vă întreb? Ba da, ne e frică, dar merită, pentru că ne simţim bine.”
***
„În spaţiile amenajate, nu ştiu, nu-mi oferă liniştea care o am aici.”
***
Şi la ieşire din Codlea către Sibiu, pădurea a fost învăluită de fumul grătarelor.
„Păi sunt cred că vreo patru sau cinci locuri. Păi...e multă lume.”
Legea picnicului, care interzice grătarele în spaţiile neamenajate este în vigoare încă din 2012, dar mulţi braşoveni o ignoră.
Mirela Palcu, reporter Digi24: „În Braşov sunt amenajate doar trei zone pentru grătare dar care au doar 150 de locuri. Iar numărul celor care ies la iarbă verde este mult mai mare.”
Adrian Aldea, purtător de cuvânt Garda de Mediu Braşov: „Desfăşurarea activităţilor de picnic în afara zonelor special amenajate sau indicate pentru astfel de activităţi, se sancţionează între 1000 şi 3000 de lei. Întrucât urmează sărbătorile pascale, 1 mai şi mai departe sezonul estival, se va acorda o atenţie sporită acestor zone şi acestor activităţi.”
În cartierul Noua, spre exemplu, sunt în jur de 50 de mese. Astfel că cei mai mulţi au venit de la 7 dimineaţa să prindă un loc liber
"De foarte mult timp venim aicea. Chiar de când s-a amenajat chiar numai aicea venim. Ne place. E mai bine pentru natură. O protejăm puţin."
Nici poliţia locală, nici Garda de Mediu nu au dat în acest an amenzi pentru aprinderea de grătare în locuri nepermise.