Oficiul pentru Combaterea Criminalităţii Informatice va fi înfiinţat în baza unor condiţii care conferă personalului imunitate diplomatică, iar oficiului posibilitatea de a face orice fel de tranzacţii financiare, sub umbrela imunităţii.
Finanțarea Oficiului va fi asigurată de Consiliul Europei, iar Executivul român s-a angajat, prin memorandum, să pună la dispoziție un sediu, în mod gratuit.
„Este un proiect extrem de important şi suntem foarte onoraţi de alegerea României pentru a găzdui acest centru”, a declarat ministrul de externe, Titus Corlățean.
Personalul instituției se va bucura de toate beneficiile pe care le au diplomaţii. Oficiul va avea personalitate juridică, va putea încheia contracte, iniţia proceduri legale, deschide şi deţine conturi bancare în moneda naţională şi străină. Sediul său nu va putea fi percheziţionat. Orice demers legal în privința angajaților instituției va putea demara doar cu ridicarea imunității, prin decizia Consiliului Europei.
Autorităţile române vor putea intra în Oficiu doar cu acordul expres al conducerii. Oficiul pentru combaterea criminalităţii informatice va avea buget propriu şi va putea să transfere fonduri dintr-o ţară în alta sau în interiorul unei ţări. Toate acestea fără restricţii.
Instituţia va fi scutită de orice impozit direct, de taxe vamale sau restricții la import și export. Cu alte cuvinte va putea aduce şi scoate din ţară orice articol de care are nevoie pentru a-şi putea desfăşura activitatea.
Memorandumul semnat pe 15 octombrie de ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a fost pus în dezbatere publică, iar pentru a intra în vigoare trebuie ratificat de Parlament.