În total, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a deschis 156 de anchete, în 56 de ţări din Uniunea Europeană şi din afara ei şi, pentru prima dată, face publică o statistică, inclusiv privind numărul de anchete care au vizat fiecare ţară în parte.
România este de departe lider în acest top nedorit, cu 36 de anchete finalizate. Alte două ţări est europene se află pe următoarele două locuri: Ungaria, cu 13 cazuri, şi Bulgaria, cu 11.
În schimb, pe măsură ce avansăm spre vestul Europei, scade semnificativ numărul anchetelor legate de modul în care au fost cheltuiţi banii europeni, la nivel naţional sau regional. Astfel, Italia înregistrează şapte cazuri cercetate, Spania - cinci, în timp ce Franţa şi Germania au atras atenţia Biroului European de Luptă Antifraudă în câte trei cazuri, fiecare.
Pe de altă parte, anchetele deschise de OLAF privesc programe din agricultură, fonduri structurale şi ajutor extern acordat de Uniunea Europeană în 2014.
În total, agenţii OLAF au primit în 2014 peste 1.400 de reclamaţii şi au dat cel mai mare număr de recomandări din ultimii cinci ani, pentru recuperarea a 900 de milioane de euro.