Nicolae Pițiș sau Moș Nicolae din Țara Lăpușului, cum îl știe lumea, a uimit Europa cu vocea lui înnodată. Anul trecut a fost declarat „monument UNESCO”, altfel spus a intrat în galeria celor mai mari valori culturale din lume, în patrimoniul imaterial al omenirii. La 80 de ani, Moș Nicolae este considerat ultimul „păstrator al doinei maramureșene”.
A învățat tainele cântării de la tatăl său, care, la rândul său, a deprins secretele glăsuirii de la părinți. Vocea lui Moș Nicolae parcă a fost aleasă să ducă mai departe tradiția neamului.
Faima și-a câștigat-o la începutul anilor 70. Atunci, comuniștii l-au chemat la București să cânte în filmul „Pintea haiducul”, în regia lui Mircea Moldovan. Filmul i-a schimbat viata lui Moș Nicolae. Din acel moment, a străbătut lumea întreagă cu traista lui moroșenească și cu fluierul. Și a reprezentat, cu dăruire și talent, România.
Moș Nicolae s-a întors, de fiecare dată, la cele 50 de hectare de pământ și la oile lui. Singurul său regret este că nu are mai mulți urmași care să cânte cu har. Duminică, la ora 18.30, la „România | Din interior”, urmăriți povestea fascinantă a rapsodului care a cântat toată viața despre sufletul românilor.