O parte din ce pregătesc bucătarii unui hotel va ajunge, probabil, la gunoi. Hotelierii care pun la dispoziţie pachete all inclusive spun că risipa este enormă, mai mult chiar decât în Franţa, Grecia, Spania ori Germania. Patronii de la malul mării au găsit o soluţie pentru ca hrana să nu ajungă la coşul de gunoi:
„O parte din mâncare să ducem la case de copii sau să ducem la bătrâni. Sigur că, deocamdată, nu o facem într-un cadru legal - să spunem aşa - pentru că şi aici ar trebui să fie reglementat printr-o Hotărâre de Guvern cum putem să le dăm, cum putem transporta”, spune Nicolae Bucovală, managerul unui hotel all inclusive.
„Dimineaţa avem 25 de preparate care intră în bufet. Micul dejun se serveşte în intervalul orelor 7.00 - 9.30. După acest interval, toate preparatele rămase neconsumate din bufet sunt ambalate în vid şi donate de către societatea noastră”, spune Ciprian Iştoc, bucătar la un hotel all inclusive.
Turiştii care aleg sejururile all inclusive vor mâncăruri cât mai diverse. Bărbaţii vor preparate tradiţionale, cum ar fi tochitura dobrogeană, mititeii sau fripturile, în general mâncăruri cu carne, arată datele unui studiu realizat de o agenţie de turism. Un lucru este cert: în concediu, bărbaţii mănâncă mult mai mult decât femeile.
Specialiştii din turism spun că, pe finalul unei vacanţe de şase zile, consumul scade.
„Consumul, cu siguranţă, este mai mare în primele două zile. Oamenii mănâncă din toate, ca să zic aşa. Începând din a treia zi, devin selectivi. Au gustat din toate produsele”, spune Aurelian Marin, preşedinte ANAT.
Marii gurmanzi sunt bărbaţii, în timp ce femeile preferă produsele dietetice: iaurturi, cereale, brânzeturi şi multe legume. În unele cazuri, puţine la număr, există şi excepţii de la regulă.
Anul trecut, pe litoralul românesc erau 6.750 de locuri în hotelurile cu pachete all inclusive. Anul acesta vor fi cu aproape 600 mai multe.