Reporterul Digi24 a întâlnit, într-un cabinet, un pacient care aștepta de jumătate de oră, pentru că tocmai acel calculator care trebuia să emită rețeta electronică se blocase, iar computerul nici măcar nu mai lua comanda de închidere.
Medicii de familie spun că sistemul de prescripţie electronică mai dă şi rateuri, iar doctorii revin la modul de prescriere tradiţional. Pixul şi hârtia. În felul acesta medicul poate scrie reţeta, iar pacientul primeşte medicamentele de care are nevoie.
„Pacientul e în fața ta, dar afli că e mort”
Sistemul nu funcţionează normal, deși a trecut aproape jumătate de an de când a fost pus în funcţiune. Medicii au mai constatat că, în unele cazuri, elevii care au împlinit 18 ani apar neasiguraţi, deși conform legii, aceştia rămân asigurați dacă își continuă școlarizarea. Pensionarii cu venituri mici, sub 700 de lei, apar cu pensii de peste 700 lei şi astfel nu mai beneficiază de ajutor la compensarea medicamentelor, iar bebeluşii apar în sistem abia după a doua lună de la naştere, astfel încât nu pot beneficia de servicii medicale în prima lună de viață.
„Cele mai simpatice exemple sunt și extreme, când te trezești cu un pacient în fața ta - care în mod normal este și viu, dacă a venit până acolo - și când vrei să dai rețetă afli că este mort”, spune Adrian Darabanțiu, președintele Patronatului Medicilor de Familie din Arad.
Reţeta electronică ar trebui să devină obligatorie de la 1 ianuarie 2013. Dar, din cauza acestor probleme, medicii cer prelungirea termenelor, astfel încât ei să poată prescrie medicamente şi cu sistemul clasic.
Casa Naţională de Asigurări a cheltuit 48 de milioane de lei cu sistemul de reţetă electronică. De la 1 iulie, de când a început să funcţioneze, doctorii au eliberat în jur de 3 milioane de astfel de reţete.
Reprezentanții CNAS nu au comentat până la această oră situaţia.