„În AGA n-ai niciun fel de responsabilitate. Există în Ministerul Economiei un departament de Privatizare și Administrare a Participațiilor, care pregătește un mandat semnat în intern, semnat de ministru, în care scrie: la punctul 1 de pe ordinea de zi votez da, la punctul 2 de pe ordinea de zi.. și eu bifez acolo frumos și eu semnez. Care este responsabilitatea?”, a spus Costin Borc, vicepremier al României.
Cu toate acestea, reprezentanţii statului în Adunările Generale ale Acţionarilor au primit ani de zile remuneraţii de mii de euro pe lună. Acum, pentru participarea la aceste şedinţe, câştigă cel mult 25% din salariul directorului respectivei companii. Însă în curând, nu vor mai încasa niciun leu.
„Memorandumul s-a adoptat şi Ministerul de Finanțe va veni la mijlocul lunii septembrie cu o Hotărâre de Guvern pe această temă”, a anunțat Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, săptămâna aceasta.
Executivul nu va umbla însă şi la remuneraţiile reprezentanţilor statului în Consiliile de Administraţie.
„Responsabilitatea într-un CA de stat, astăzi, nu e mică. Aceste societăți trebuie gestionate și gestionate bine. Solutia este să fie CA-uri plătite corect. Pentru mine, termenul corect, echilibrat e bun”, a precizat Costin Borc.
Sunt persoane care ajung sa câştige indemnizaţii brute chiar şi de 30.000 de euro pe lună. Este cazul lui Traian Halalai, membru executiv al Consiliului de Administrație al Eximbank, cel mai bine plătit reprezentant al statului în structurile de conducere ale unei entități publice.
De altfel, bancherii domină topul câştigurilor din companiile de stat. Pe locul doi se află Radu Ghețea, directorul general şi preşedintele Consiliului de Administrație al CEC Bank, cu o indemnizaţie brută de aproape 27.000 de euro pe lună.
Iar la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, sumele depăşesc 9.000 de euro pe lună.
La polul opus, cei mai puţini bani îi primeşte un membru al Consiliului de Coordonare al companiei Eurotest: aproape 8 euro pe lună.