Pe strada Armenească din Capitală se află una dintre casele bine cunoscute lumii culturale bucureștene. Aici a trăit și a scris Alexandru Paleologu.
După al doilea război mondial, literatul a intrat imediat în atenția organelor de represiune ale regimului comunist : era urmaș al unei vechi familii boierești și apropiat al lui Constantin Noica - nu a durat mult înainte să devină și deținut politic. Locuința Paleologilor a devenit, fără voie, o armă în mâinile securiștilor.
„Tata, în anumite perioade, a stat aici. De altfel, am văzut la CNSAS o notă a Securităţii, că încă din 68 instalaseră microfoane în camera tatălui meu de alături”, a povestit deputatul Theodor Paleologu.
Familia scriitorului nu a locuit dintotdeauna aici. În secolul al 19-lea, Paleologii aveau o casă boierească plină de fală, care a fost dărâmată la începutul anilor 1930.
Noua casă a familiei, din strada Armenească, a fost proiectată în stil cubist. După venirea comuniștilor, locuința a încăput pe mîna clasei muncitoare. Casa era concepută pentru o singură familie, cu doar două băi şi o singură bucătărie, dar asta nu a contat.
„Era plina casa de chiriaşi, de aia au şi disparut tot felul de lucruri, s-au distrus mobile şi era foarte dificil de trait în casa în anumite momente”, a mai spus Paleologu.
Locatarii de astăzi sunt urmașii scriitorului. Construcția cubistă din anii 30 reconstituie cu fidelitate atmosfera din vechile case boierești. Stau la loc de cinste biroul la care scria Alexandru Paleologu, moștenit de la mama sa, cărțile de drept ale tatălui scriitorului şi portretul bunicului său, politicianul conservator Mihail Paleologu.
Bunicul lui Alexandru Paleologu fusese un personaj important în partidul conservator, făcuse studii la Paris şi fusese judecător la înalta Curte de Casaţie.
„Mă uitam mult la el, mă gândeam că a fost judecător, a fost prieten cu Eminescu, mă rog, toate lucrurile astea m-au marcat foarte mult”, a destăinuit deputatul.
Fiecare obiect are povestea lui. Dulapul masiv din sufragerie a fost recuperat din vechea casă din Strada Paleologu, cea demolată în anii 30. Măsuţa florentină şi un scaun sculptat cu vultur bicefal vin din familia mamei scriitorului.
Salonul în care Alexandru Paleologu citea Tolstoi și asculta Mozart a rămas neschimbat. Mobilele masive, cărțile legate în piele și tablourile de familie aduc aminte de o lume strălucitoare și elegantă, străină de opulența stridentă a bogaților din vremurile noastre.
Urmăriți și celelalte reportaje din campania Digi24 „Oameni și case”:
REPORTAJ. Casa Bălăceanu, întoarcerea la un timp tihnit, al vieții trăite cu dichis
REPORTAJ. Casa Lecca - victoria împotriva atacului la demnitate
REPORTAJ. Casa Erbiceanu: rezistență și continuitate
REPORTAJ. Casa Callimachi, locul unde timpul a uitat să mai treacă