„La ora actuală, noi analizăm posibilitățile de retragere a suspiciunilor de fraudă pentru documentare, pentru că dorim să vedem dacă unele din ele nu sunt doar suspiciuni nereguli. Dacă este fraudă, România pierde toți banii. Dacă sunt constatate nereguli, se aplică doar corecții financiare. Pe noi ne interesează deblocarea decontărilor în relația cu Comisia Europeană, ca urmare a acestor suspiciuni de fraudă.
Am dat termen autorității de management, ca până la 20 martie să finalizeze toate procedurile de documentare în teren și să refacem aceste adrese în care să le spunem foarte clar celor de la Comisia Europeană care suspiciunile de fraudă și unde ne asumăm noi răspunderea că nu sunt. Am trimis pe 13 februarie răspunsul la scrisoarea de presuspendare. Comisia trebuie să ne dea răspunsul, suntem într-un dialog cu ei, noi ne propunem ridicarea presupendării până la sfârșitul lunii mai 2013”, a spus Relu Fenechiu.
Ministrul Transporturilor a făcut și o radiografie a celor două luni de când a fost numit în fruntea ministerului.
„De când am venit, am procesat 132 de cereri de achiziție publică și astăzi mai avem de procesat doar 18 și suntem la zi. Din totalul de un miliard și jumătate de euro, avem aplicate corecții financiare în valoare de 373 de milioane de euro, aproximativ 20 la sută. Aproape 80 la sută dintre proceduri sunt cu corecții financiare, adică au fost depistate nereguli. Vreau să spun că la acest minister nu existau proceduri pentru detectarea indicatorilor de fraudă. Am înființat Direcția de Verificare Nereguli și Serviciul de Verificare Achiziții Publice”, a mai precizat Relu Fenechiu.