„În acest moment, nu se construieşte un gard la graniţa dintre Ungaria şi România. Există această posibilitate, dar sperăm că nu va fi nicio situaţie în care să fie pus în aplicare acest proiect”, a spus Peter Szijjarto într-o conferință de presă la București.
Vizita mistrului de Externe al Ungariei marchează nou capitol în relaţiile Ungariei cu România după ce în toamnă, pornind de la criza refugiaţilor, au apărut schimburi de replici dure între guvernele celor două ţări.
„Unii funcţionari ai fostului Guvern din România au acuzat pe nedrept Ungaria, iar guvernul ungar a reacţionat corespunzător la aceste acuzaţii care au afectat parţial, la momentul respectiv, parteneriatul strategic dintre ţările noastre”, a spus ministrul ungar de externe.
Ca semn al apropierii dintre cele două ţări, la Bucureşti, ministrul ungar a semnat câteva înţelegeri economice şi a adus veşti bune.
„Ungaria este al treilea partener comercial al României. Îi mulţumesc domnului ministru că a reconfirmat susţinerea Ungariei pentru aderarea spaţiului Schengen”, a declarat șeful diplomației române, Lazăr Comănescu.
Unul dintre cele mai importante proiecte comune vine din domeniul energiei, un gazoduct care ar trebui să conecteze Bulgaria, România, Ungaria şi Austria şi să reducă dependenţa vecinilor noştri de importurile de gaze naturale din Rusia.
„Pentru economia maghiară, piaţa din România este a doua ca importanţă pentru exporturi. Am încheiat acorduri economice inclusiv în privinţa interconectării rutiere. La începutul anului 2018 vom face legătura dintre autostrada noastră M4 cu autostrada A3 din România”, a promis Peter Szijjarto, ministrul de externe al Ungariei.