REFERATUL PENTRU TRĂȘCULESCU, LA PARLAMENT. Deputatul nu avea bani la el la flagrant

Data publicării:
12 2011toader-33089

Actualizare 15.45. Comisia Juridică a respins cererea președintelui Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor să se ia în discuţie şi cazurile Victor Paul Dobre şi Laszlo Borbely când se discută cazul Alin Trăşculescu.

Anunţul a fost făcut de liderul deputaţilor PDLMircea Toader, luni, după şedinţa Biroului Permanent.

El a spus că preşedintele a adresat o scrisoare conducerii Camerei în care a solicitat să se analizeze oportunitatea discutării cazurilor Dobre şi Borbely odată cu sesizarea MJ în cazul Trăşculescu.

Toader a spus că solicitarea a fost trimisă Comisiei Juridice, pentru un punct de vedere.

„În scrisoare scrie că, în situația în care se discută ridicarea imunității (lui Alin Trășculescu – n.r.) să se discute și cazul celor doi miniștri”, a spus Toader.

Procurorii nu au solicitat aviz pentru arestarea lui Trășculescu

Procurorii nu au cerut Parlamentului încuviinţarea pentru arestarea preventivă a deputatului Alin Trăşculescu. Singura adresă trimisă conducerii Camerei este o înştiinţare potrivit căreia democrat liberalul a fost reţinut în flagrant şi percheziţionat. Astfel, şedinţa deputaţilor pentru cazul Trăşculescu va fi o simplă formalitate. Aleşii vor lua pur şi simplu act de înştiinţarea ministrului Justiţiei.

Scrisoarea trimisă în Parlament va fi discutată în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, care o va trimite către comisia juridică. Deputații juriști vor face o informare pentru plen. Este posibil ca Plenul să ia act de demersurile procurorilor într-o ședință în jurul orei 16.00, așa cum au cerut mai toate grupurile parlamentare.

În plen nu se va discuta nimic despre arestare pentru că procurorii nu au trimis Ministerului Justiției o solicitare în acest sens.

Documentul transmis de DNA Parlamentului are cinci pagini

Procurorii au trimis în Parlament referatul în care descriu faptele de care este acuzat deputatul Alin Trășculescu.

Referatul trimis în Parlament are cinci pagini.

Potrivit documentului trimis de anchetatori la Parlament, Alin Trăşculescu ar fi pretins de la martorul denunţător Mircea Alexandru Vintilescu, cu complicitatea lui Marian Valeriu Calotă, iniţial suma de 50.000 de euro, care ulterior ar fi fost majorată la 150.000 de euro, din care ar fi primit, în patru tranşe - de 30.000 de lei, 124.000 de lei, 10.0000 de lei şi 200.000 de lei - cu ajutorul lui Calotă, suma totală de 364.000 de lei.

Ulterior, Trăşculescu ar fi pretins încă 1,1 milioane de lei, bani pe care ar fi impus să îi fie daţi în două tranşe, de 50.000 de lei şi, respectiv, 1.050.000 de lei.

De asemenea, în 6 noiembrie, Trăşculescu l-ar fi determinat pe Calotă să falsifice un contract între SC Aquaform SRL şi firma lui Calotă SC Maryna Exclusiv SRL, acesta fiind antedatat pentru a putea fi folosit în scopul efectuării plăţii şi a justificării în evidenţele contabile ale celor două societăţi.

Parlamentarul nu a fost găsit cu banii asupra sa în timpul flagrantului. Cel care a primit cei 50.000 de lei de la denunţător a fost presupusul complice al parlamentarului, un om de afaceri. Informaţia apare în documentul transmis de Ministerului Justiţiei către Camera Deputaţilor.

În document se arată și că deputatul se lăuda celui de la care a cerut banii că are relații la nivel județena și central și că poate să îi înlesnească încheierea de contracte în județul Vrancea și la nivel central.

Ponta: Băsescu nu e președintele DNA să ceară discutarea cazurilor Borbely și Dobre

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că preşedintele Traian Băsescu nu este cel care să poată să solicite Parlamentului rediscutarea cazurilor lui Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre, deoarece şeful statului nu are calitatea pentru a solicita acest lucru în locul DNA.

Ponta a fost întrebat cum vede solicitarea formulată de către preşedintele Traian Băsescu legată de discutarea cazurilor foştilor miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre, odată cu cel al deputatului PDL Alin Trăşculescu.

"Trebuie să existe o solicitare în acest sens. Nu preşedintele trebuie să ceară acest lucru, trebuie să ceară DNA acest lucru şi, din câte ştiu, Traian Băsescu nu este preşedintele DNA", a spus Ponta.

Pe de altă parte, el a subliniat că parlamentarii au și dreptul, dar și obligația de a decide în funcție de probe.

„Aș vrea să înțeleg cum e un flagrant în care nu e inculpatul prezent”, a adăugat premierul.

Dana Vlad:DNA a vrut să se asigure că inculpatul Trășculescu nu va pleca din țară

„DNA s-a temut de un nou caz Boldea, ca deputatul să nu plece din țară, nefiind sub puterea niciunei interdicții. DNA a vrut să se asigure că inculpatul Trășculescu nu va pleca din țară. În acest moment el se află sub puterea obligării de a nu părăsi țara. Surse judiciare apropiate anchetei susțin însă că DNA nu se va limita aici, va cere arestarea. Dar legea prevede că pentru înlocuirea unei măsuri preventive cu una mai severă procurorii trebuie să aibă la bază noi temeiuri. DNA trebuie să demonstreze că această măsură nu mai este suficientă și că Parlamentul trebuie să încuviințeze o măsură mai dură. E posibil să-și fi păstrat un as în mânecă pentru propunerea de arestare”, a spus Dana Vlad.

Care au fost acuzațiile aduse lui Dobre și Borbely

Plenul Camerei Deputațilora decis în 11 septembrieca atât Victor Paul Dobre, fostul ministru delegat pentru Administrație cât și fostul ministru al Mediului Laszlo Borbely să scape de începerea urmăririi penale.

Victor Paul Dobre a fost pus sub acuzare în dosarul referendumului și este cercetat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Deputatul și-a dat demisia din funcția de ministru alături de ministrul de Interne Ioan Rus după organizarea referendumului din 29 iulie.

În ceea ce îl privește pe Laszlo Borbely, el a fost acuzat de procurori în 2011 de trafic de influență și fals în declarații, iar dosarul său a fost retrimis comisiei în luna mai. Anchetatorii suspectează că Borbely ar fi beneficiat de lucrări în valoare de 20.000 de euro pentru amenajarea unui apartament în schimbul unor contracte de lucrări ale Administrației Naționale Apele Române.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri