Rectificare bugetară. Guvernul ignoră Legea transparenței

Data publicării:
sedinta guvern ponta II gov ro-1

Documentul care astăzi va fi adoptat în sedinţa Guvernului a fost supus dezbaterii publice cu o zi înainte de aprobare. Deşi proiectul ar fi trebuit să fie în dezbatere publică timp de zece zile, acesta a fost publicat pe site-ul Ministerul Finanţelor abia ieri noapte.

Mai mult, Ministerul Finanţelor a redactat proiectul rectificării bugetare într-o formă în care este anunţat deja că partenerii sociali au fost de acord cu promovarea documentului deşi noua structură bugetară nu le-a fost încă prezentată acestora, iar o confederaţie patronală a reclamat chiar lipsa informării.

Atât în proiectul rectificării bugetului de stat, cât şi în cel al bugetului asigurărilor sociale de stat, Ministerul Finanţelor a inserat, cu puncte-puncte, câte un paragraf prin care precizează deja că documentele au fost dezbătute în cadrul Comisiei de Dialog Social constituite la nivelul ministerului la care au participat reprezentanţi ai organismelor interesate, „conform minutei şedinţei nr...... din data de .... 2013”, din care rezultă că „partenerii sociali au fost de acord” cu promovarea proiectului.

Anunţul privind acordul partenerilor sociali este redactat într-un moment în care sindicatele şi patronatele nu au avut deloc acces la aceste documente, din moment ce Comisia de Dialog Social a fost iniţial programată pentru luni după-amiaza şi amânată ulterior pentru marţi dimineaţa.

Luni, Confederaţia Patronatului Român a transmis o scrisoare ministrului Finanţelor şi ministrului delegat pentru Buget, în care reclamă că partenerii sociali nu au primit proiectul rectificării şi atenţionează asupra „gravelor disfuncţionalităţi” privind raporturile şi modul de organizare a şedinţelor de dialog social organizate de Ministerul Finanţelor, relatează Mediafax.

„Considerăm că lucrările comisiei de dialog social organizate la Ministerul Finanţelor au un caracter formal nelucrativ, incapabil să-şi atingă scopul. Vă rugăm să aveţi în vedere că există o dispoziţie legală privind pregătirea şedinţelor. Nici de această dată, ca de altfel în niciuna din şedinţele anterioare, termenele nu sunt respectate şi materialele nu sunt comunicate în vederea analizării şi discutării acestora”, afirmă patronatul în scrisoare.

Organizaţia a reclamat totodată „birocratismul şi caracterul formal” în care sunt organizate lucrările acestei comisii şi a anunţat că nu va participa la şedinţa de dialog social privind rectificarea bugetară, rezervându-şi dreptul de a iniţia şi alte forme de protest.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri