„E mai mult simbolistica unității politice decât unitatea politică”, a remarcat analistul Emil Hurezeanu în legătură cu întâlnirea din Sala Unirii.
„Credeți că a fost ușor?”, a replicat Titus Corlățean și tot el a dat răspunsul: „Nu! A fost un efort de voință politică din toate părțile de a trata în comun aceste teme extrem de importante”.
„Astăzi a fost o probă pe care eu cred că am trecut-o, ca stat român, am trecut-o corect”, a mai spus Titus Corlățean. „O probă susținută de prezența vicepreședintelui american”, a completat ministrul de Externe.
„Dacă toți actorii importanți ar privilegia întotdeauna – nu doar declarativ – temele importante și nu temele conjuncturale sau de grup sau de interes politic, lucrurile ar sta altfel. Probabil cu timpul vom căpăta această maturitate, profunzime a maturității democratice de a trata temele mari. Pe celelalte n-avem cum, nu suntem toți la fel, nu gândim cu toți la fel, dar temele mari să le gândim unitar”, a mai spus ministrul Titus Corlățean.
Cine a ales ca vizita să se încheie în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni? a fost întrebat ministrul de Externe. El a explicat: „Sunt elementele de program coordonate de cine a făcut invitația – administrația prezidențială – la care, evident, mai multe instituții – și Guvernul, și Ministerul de Externe în cadrul Guvernului – au avut o anumită contribuție”.
Ministrul a continuat: „Simbolistica, atunci când vorbim temele serioase, importante, fundamentale pentru România, simbolistica unității în exprimarea voinței și interesului național românesc a fost da, o temă care azi a fost confirmată, ieri și astăzi. Pentru că dacă veți remarca, ministrul de Externe – nu altcineva de la Guvernul din Piața Victoria – a fost șeful misiunii de onoare care l-a însoțit pe vicepreședintele Statelor Unite – o vizită organizată de administrația prezidențială. Miniștrii Apărării, de Externe au fost la discuțiile în plen de la Cotroceni, după cum am comunicat reciproc și am fost prezenți la evenimentul ultim pe tema statului de drept, luptei împotriva corupției, care a fost speculată de unii doritori de a specula pe piața media românească. Noi am fost prezenți la aceste evenimente! Ca dovadă a interesului de fond ca statul român să fie un stat solid, cu o economie sănătoasă și cu instituții judiciare care să funcționeze într-o deplină independență și eficacitate”.