Echipamentele medicale performante, costisitoare, dar neutilizate, sunt parte a realității din sistemul sanitar din România. Reporterii Digi24 au mers în spitalele din mai multe județe și au descoperit care sunt cauzele care au dus la această irosire a banului public.
Ancheta vine în contextul în care, vineri seara, președintele Traian Băsescu atrăsese atenția și lansa un apel pentru realizarea unei reforme structurale în sănătate.
„Un alt element care ne poate duce către creștere economică este o reformă structurală în sănătate. Până nu deschidem și accesul banilor privați în sistemul de sănătate, el se va târâ așa cum îl vedeți. Nu spunem că nu avem elemente de excelență în sistemul de sănătate românesc, dar serviciul per ansamblul lui e deficitar și orice român va spune asta”, a declarat vineri șeful statului.
Ce se întâmplă în spitale
La Spitalul Județean din Târgoviște, un computer tomograf care a costat un milion de euro este prea puțin folosit. Sunt doar doi medici specialiști care îl pot utiliza, în loc de patru, cât ar fi nevoie.
„Noi facem tot ce putem, suntem pe două ture. Întâmpinăm dificultăți din cauza faptului că trebuie să ne împărțim în radiologie, la cele două ecografe din Policlinică care asigură tot ambulatoriul de specialitate și deci toți pacienții din județ și ecograful de spital. Fiind și pe etaje, deci alergăm și la etajul unu, coborâm și la tomograf. Din păcate nu suntem suficienți ca să rămânem medicul și cabinetul”, a declarat doctorul Carmen Chițescu, șeful secției Radiologie a Spitalului Județean Dâmbovița.
La Botoșani, trei săli de operații nou-nouțe, care au costat peste patru milioane de euro cu tot cu aparatură, nu pot fi folosite. Lipsesc două elemente esențiale, fără de care nu se poate opera: covorul antibacterian care ar trebui să tapeteze pereții și instalația de climatizare specială care să filtreze aerul.
Ioan Bichiș, șeful departamentului Economic Spitalul Județean Botoșani, le-a arătat reporterilor Digi24 cum se va proceda pentru instalarea ape sterile și a celorlalte anexe pentru utilități.
„Cred eu că au mai fost făcute niște scăpări în sensul ăsta ca să se încadreze în banii prevăzuți în proiect, s-a tăiat din anumite articole de devize”, explică Gheorghe Damian, managerul Spitalului Județean Botoșani.
Cei care au realizat acest proiect dau vina pe legislație. „În general, Consiliul Județean nu merge pe a căuta vinovații, ci pe a soluționa În acest caz, diferențele au apărut și datorită modificărilor legislative în ceea ce privește criteriile de autorizare a spitalelor județene de urgență”, motivează Otilia Moruzi, șef de serviciu în cadrul Consiliului Județean Botoșani.
Autoritățile județene au găsit 125.000 de lei pentru sistemele de climatizare și caută bani pentru covoarele antibacteriene.
Echipamente cumpărate, spital neredeschis
În 2011, 67 de spitale au fost închise. Printre ele și cel din Săcele, județul Brașov, care era proaspăt modernizat.
De mai bine de un an și jumătate, aparatura medicală de sute de mii de euro zace nefolosită în speranța redeschiderii spitalului municipal din Săcele.
Unitatea medicală avea secție nouă de radiologie și un laborator de analize performant. Acum, Primăria Săcele vrea să redeschidă spitalul. Însă medicii care au plecat nu se mai întorc, iar pentru alții noi nu sunt fonduri.
„Asteptăm deblocările sumelor prin rectificările de buget care se vor face, după care să putem începe angajarea întregului personal, după care să semnăm contractul cu casa de asigurari de sănătate pentru serviciile medicale, pentru plata acestor servicii medicale”, explică Radu Florea, primarul orașului Săcele.
La ultimul control al Autorității Naționale pentru Monitorizarea Achizițiilor Publice desfășurat în 53 de spitale, 25 de manageri au fost amendați cu până la 80.000 de lei.