Clubul Colectiv, în care a avut loc vineri seara incendiul soldat cu moartea a 30 de persoane, funcționa în baza unei autorizații pe propria răspundere, dar aceasta nu mai e valabilă de câțiva ani, crede Raed Arafat. El a arătat însă că acest lucru trebuie verificat la cei care dau autorizațiile.
Secretarul de stat a explicat măsurile pe care departamentul pe care îl conduce a început să le ia, pentru a evita situații tragice. Acestea nu au fost însă, în totalitate, puse în practică.
„La nivelul departamenului, de când s-a înființat, am făcut o analiză pe status quo-ul care există și pe riscurile care există și am început să acționăm. La metrou s-au făcut anumite analize, am găsit acolo niște vulnerabilități foarte serioase care puteau să ne afecteze intervenția. S-a acționat, prima parte s-a rezolvat. La intervenție, unde lipseau anumite echipamente extrem de importante, pe care nu le aveau nici pompierii noștri, nici pompierii de la metrou, s-au dat bani de la buget, s-au cumpărat și se validează acum un nou concept de intervenție la metrou, mult mai bun. E un exemplu”, a explicat secretarul de stat.
„Al doilea aspect – acest tip de incendii, dacă urmăriți modificările legislative introduse de guvern, la nivelul comisiilor parlamentare am discutat personal cu experții de la pompieri și am introdus niste modificări la legea 307, legea pentru prevenirea incendiului și acolo se referea exact la astfel de situații, care până acum, pentru că mai sunt câteva acte subsecvente la nivel de hotărâre de guvern care urmează să iasă, chiar dacă nu se întâmpla această tragedie, urmau să iasă. Am prevăzut creșterea amenzilor la nivel foarte mare și chiar am fost criticați că le creștem prea mult. Degeaba mă duc și dau amendă 1.000 de lei, pentru că pentru un club nu înseamnă nimic”, a arătat Raed Arafat.
„Al doilea lucru, pompierii se confruntau cu faptul că dau amendă, ei continuă și nu poate nimeni să le facă nimic. Dăm iar amendă, ei tot continuă. Și atunci s-a transformat pentru anumite tipuri clădiri, inclusiv discoteci, cluburi: când pompierul ți-a zis că nu e bine și se oprește, dacă continui e infracțiune. Pompierul poate să greșească, dar asta se rezolvă la nivel de instanță. Dacă era să fac asta după acest incident, s-ar fi zis că reacționăm. Dacă s-a făcut înainte înseamnă ca ne-am gândit. Din păcate, la tot ce ne gândim nu poate fi o rezolvare imediată. Sunt lucruri care vor dura un an, doi, șase luni, până când o să consolidăm aceste situații mult mai bine”, a mai explicat oficialul.