Radu Gologan: „Solomon Marcus a fost un sfânt al minții”

Data publicării:
solomon marcus agerpres 7484735

Fostul președinte al Academiei Române a declarat că în ultima perioadă ceea ce îl necăjea pe profesorul Solomon Marcus era că nu putea lucra.

Este o veste tristă și o mare pierdere pentru Academia Română pentru că profesorul și academicianul Solomon Marcus a fost până în ultima clipă foarte activ în Academie, în Adunările Generale și alte activități ale Academiei era mereu prezent. Avea întotdeauna un cuvânt de spus și cuvântul lui era ascultat și respectat. Știu că era bolnav în ultimele ile. Am aflat că se plângea că nu poate lucra, asta îl supăra cel mai mult. Putea citi, dar nu putea lucra și era necăjit din cauza asta. Până nu demult, în ultimele două săptămâni era pe picioare, ținea conferințe, și era invitat în diverse locuri din țară la școli unde își exprima poziția față de învățământ. Avea o experiență bogată pe care o împărtășea și altora”, a spus Ionel Haiduc.

De asemenea, Ionel Haiduc a precizat că academicianul Solomon Marcus era discret cu problemele de sănătate de care suferea.

Era foarte vioi. Prefera să meargă pe jos. Nu se bănuia. Dacă era ceva se păstrea secretul. A fost mai mult o izbucnire în ultimul moment. Știrea că profesorul Marcus este bolnav ne-a cam suprins pe toți”, a spus fostul șef al Academiei Române.

Președintele Societății de Științe Matematice, Radu Gologan, a precizat că Solomon Marcus a reprezentat un „fir călăuzitor”.

„O veste tristă, care ne afectează spiritual. Profesorul Marcus pentru mulți dintre noi a fost un sfânt al minţii. Academicianul Marcus a fost un spirit activ în viața socială, un spirit critic și foarte virulent când întâlnea nereguli sau o gândire greşită. Inclusiv pentru noi a reprezentat un fir călăuzitor. Mereu ne raportam la gândirea sa, la felul său de a fi, la spiritul său foarte critic și foarte virulent în situații în care găsea nedreptate sau judecata strâmbă”, a spus Radu Gologan.

Radu Gologan a declarat că academicianul Solomon Marcus va rămâne în mințile matematicienilor și oamenilor școlii.

„Sufăr mult. Îmi va lipsi profesorul Marcus, care mi-a fost și un prieten apropiat. În lungile drumuri cu mașina spre conferințe, am avut parte de lecții excepționale de viaţă, de matematică, cultură, istorie. L-am admirat în permanență pentru puterea de muncă. Îl întrebam: când puteți scrie atât, când aveți timp? Spunea: Să știi că nu scriu ușor, le fac cu foarte mare grijă. Mă și odihnesc. Un om cu o astfel de putere de muncă greu se va mai naște pe acest Pământ. Cred că lucrurile pe care adesea le-a spus vor rămâne în mințile și în activitatea oamenilor școlii, matematicienilor din școli”, a spus coordonatorul lotului olimpic de matematică.

Matematicianul Solomon Marcus s-a născut la Bacău, la 1 martie 1925.

A absolvit Facultatea de Matematică din București. Are cercetări în analiza matematică, lingvistica matematică, informatica teoretică, poetica matematică, semiotică, istoria și filosofia științei. Autor a numeroase studii interdisciplinare, de cărți ce privesc utilizarea matematicii în lingvistică, în analiza teatrală, în științele naturale și sociale.

A publicat peste 50 de volume în România, care au fost traduse în mai multe limbi de circulație internațională, precum și aproximativ 400 de articole în reviste științifice sau de specialitate. Este recunoscut ca unul dintre inițiatorii lingvisticii matematice și poeticii matematice.

A fost membru corespondent (din 21 aprilie 1993) și membru titular (din 21 decembrie 2001) al Academiei Române.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...