150 de angajaţi ai firmelor de reciclare din Bucureşti au protestat în faţa Parlamentului, acuzând Legea Salubrității că îi falimentează. Motivul: legea prevede că gunoaiele pot fi reciclate doar de cei care dețin pubelele. Locul protestului nu a fost ales întâmplător, protestatarii fiind convinşi că iniţiatorii legii au legături strânse firmele de curăţenie.
„Sunt unii politicieni din cadrul partidelor aflate la putere care au interes direct în aceste companii de salubritate, unii deținând companii de salubritate. Interesul este de a-și prezerva monopolul”, spune Silviu Dumitru, reprezentant al organizaţiei ecologiste „Institutul Verde”.
Deputatul PSD Eduard Martin a votat legea, el fiind acționar la o firmă de salubritate. Legea pentru care și-a dat acordul l-ar putea îmbogăți.
„Am acțiuni într-o firmă de salubritate, nu o conduc, nu sunt în management, nu e o întrebare în care să... să vă răspund acum, să... vă răspund și să facem o discuție pe tema asta”, spunea deputatul în 7 februarie.
„Nu e normal şi nici firesc, Dumnezeu ne-a dat pe fiecare pe pământ pentru un lucru, el să fie parlamentar, eu recuperator al deşeurilor”, spune Mirel Niculae, administratorul unei societăţi de reciclare.
„Sunt foarte mulţi bani şi acum probabil nu mai au de unde să scoată acei bani şi s-au îndreptat spre acest segment”, adaugă el.
Legea prevede și că firmele de salubritate trebuie să monteze pubele pentru colectare selectivă în toate satele și comunele din România. Lucru care nu s-a făcut în cei șapte ani de când România a intrat în Uniunea Europeană, dar trebuie făcut acum în 3 luni. Cine nu îndeplinește condiția, se alege cu penalizări. Firma deputatului Eduard Martin e singura care îndeplinește condiția.
„Se elimină competiția și va fi un abuz de piață. Legea se află astăzi la președinție în vederea promulgării”, spune omul de afaceri Constantin Damov.
Până în acest moment, Consiliul Concurenței nu și-a exprimat un punct de vedere privind noua lege.