Drumul judeţean 293 are 42 de kilometri şi este plin de gropi şi denivelări. Pe unele porţiuni, nici măcar nu mai există asfalt. Ajunşi la capătul răbdării, sute de şoferi şi localnici au participat la un protest. Au adus cu ei documente care arată cum pierd bani din cauza stării drumului.
„Uitaţi aici, factură: 2.907 lei... Telescoape, bucşe, amortizor, tot. Braţe, pivoţi”, argumentează un şofer.
„Am plătit 130 de lei pentru rovignetă. Acum trei săptămână am schimbat tamponul din faţă de la motor, joi dimineaţă am schimbat juntul de la planetara dreaptă. Am 6 pene în două luni, din care am schimbat trei cauciucuri. Nu s-a turnat de 10-15 ani o găleată de asfalt într-o gaură”, spune un alt participant la protest.
„Noi avem afaceri în zonă, plătim rovignete, suntem plătitori de taxe şi nu beneficiem de nimic, nici de un segment măcar de drum bun, reabilitat”, mai vine un şofer în ajutor.
„Eu deja am două jante îndoite, suspensia e la pământ, bucşele... Cheltui bani de rup pământul, nu se mai poate aşa, ajungem la anii '70 când şoseaua era cu piatră”, îşi spune necazul încă unul dintre localnici.
Sergiu Saviuc, primarul comunei Havârna: „Ăsta e un semnal de alarmă. Cetăţenii comunei, toţi, din toată zona, au spus că, dacă nu se rezolvă în toamna asta, pichetăm Consiliul Judeţean şi prefectura.”
Şeful Consililului Judeţean are însă veşti proaste. Direcţia de Drumuri are în plan doar mici reparaţii pe acest drum, pentru că o reabilitare completă ar costa foarte mult.
Costică Macaleţ, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani: „În funcţie de ce bani avem. Eu voi fi cel care în momentul în care e o rezervă bugetară la Consiliul Judeţean voi propune să dăm bani pentru drumurile judeţene. Dacă ar fi să am timp să mă duc să protestez, aş face-o şi eu, drumurile judeţene arată foarte foare prost.”
Protestul a fost autorizat, iar mai mulţi jandarmi şi poliţişti i-au supravegheat pe participanţi.