Proiectul de lege va fi dezbătut de urgență în Parlament și are cinci articole. Primul dintre acestea prevede că STS se reorganizează ca Departament de Telecomunicaţii Speciale în cadrul MAI şi devine o structură cu personalitate juridică condusă de un secretar de stat ajutat de trei subsecretari de stat, care sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie de către premier.
În momentul intării în vigoare a legii, Internele vor prelua de la STS patrimoniul, bugetul, personalul şi posturile aferente. De asemenea, proiectul de lege abrogă articolelde din Legea STS care prevăd că serviciul se află în coordonarea CSAT.
Propunerea a fost formulată după ce Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a respins, ieri, solicitarea prim-ministrului de a-l demite pe şeful STS, Marcel Opriş.
Victor Ponta: Nu e nevoie de aviz de la CSAT. PDL îl contrazice
Propunerea premierului a stârnit controverse. Victor Ponta susţine că nu este nevoie de avizul CSAT pentru asta, însă democrat-liberalii îl contrazic și ameninţă că vor ataca legea la Curtea Constituţională dacă va trece de Parlament
„Fiind inițiativă parlamentară nu e nevoie” de aviz de la CSAT, a spus Victor Ponta.
Întrebat dacă Marcel Opriș va fi înlocuit de la conducerea serviciului, în eventualitatea că legea este adoptată, premierul a răspuns: „Nu, o să stea încă 100 de ani!”
Pe de altă parte, președintele PDL Vasile Blaga spune că trecerea STS la MAI nu se poate face fără acordul CSAT. Mai mult, arată acesta, mai este o problemă și cu Constituția. Este instituție independentă, în coordonarea președintelui, aceasta este situația legală din România, de aceea nu va trece de Curtea Constituțională”.
Punctul de vedere al democrat liberalilor este susţinut şi de către fostul Avocat al Poporului, Ghoerghe Iancu. Acesta a declarat pentru Ziare.com că iniţiativa de mutare a STS în subordinea Ministerului de Interne
„Articolul 119 din Constituţie spune că CSAT organizează şi coordonează unitar activităţile care privesc apărarea ţării şi securitatea naţională. Acest articol este completat de legea 51/1991, care explică exact ce inseamnă securitate naţională. Ministerul de Interne nu coodonează nici apărarea, nici securitatea naţională", spune Gheorghe Iancu.
Pe de altă parte, preşedintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, spune că, fiind vorba despre o iniţiativă legislativă, nu este nevoie de avizul CSAT, ci de cel al Guvernului şi al Consiliului Legislativ.