Cu bani norvegieni, autoritațile vor sa refaca toate monumentele istorice și sa le ilumineze.
„Ne propunem să facem un ghid audio, să inventariem monumentele existente”, spune Ana Anton, şeful biroului de comunicare de la Cimitirul Bellu.
Reprezentanţii primăriei speră ca astfel să atragă cât mai mulţi turişti.
Bellu este inclus într-o reţea europeană a cimitirelor cu valoare de patrimoniu şi are peste 170 de monumente arhitecturale de valoare. Aşa că aleşii locali au aprobat proiectul şi, până pe 7 aprilie, Primăria are timp să depună, prin Ministerul Culturii, documentaţia ca să obţină cei 800.000 de euro, bani nerambursabili de la Guvernul norvegian.
În plus, aleșii locali au votat alte două proiecte pentru protejarea și punerea în valoare a arborilor ocrotiți din parcurile Carol și Ciomigiu. Pentru acest lucru ar urma să obțină 180.000 de euro, tot de la Guvernul norvegian.
Printre arborii pentru care se vor aloca bani se numără platanii seculari, dar şi o specie de conifere care provine din Japonia. Aceasta se numeste kaya şi ajunge la maturitate în zeci de ani.
În urmă cu o lună, consilierii au aprobat alte două proiecte pentru fonduri nerambursabile de patru milioane de euro, ca să restaureze cele două parcuri.
În aceeaşi şedinţă, consilierii bucureşteni au aprobat şi organizarea unei licitaţii pentru întreţinerea a 14 pasaje şi poduri din Capitală.