Evenimentul organizat de Ministerul Apărării Naționale începe la ora 11:00, cu intonarea Imnului Naţional al României, de către Corul Academic „Divina Armonie”. În semn de salut, bateria de artilerie a Regimentului 30 Gardă ,,Mihai Viteazul” execută 21 de salve de tun, obicei provenit din secolul al XIV-lea.
La manifestare vor fi prezenți președintele României, Traian Băsescu, şi alţi înalți oficiali ai statului.
Cei prezenți la ceremonia militară din Capitală asistă apoi la programul dispozitivului de defilare, constituit din blocuri de paradă organizate pe detaşamente, cu trupe şi tehnică ale Ministerului Apărării Naţionale, ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, precum şi ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Pază.
Participă şi Asociaţia Tradiţia Militară, membră a Uniunii Europene a Asociaţiilor istorico-militare. Comandantul paradei este generalul-maior Nicolae Dohotariu, comandantul Diviziei 1 Infanterie „Dacica”.
În cadrul ceremoniei defilează și Detaşamentului de Cavalerie al Jandarmeriei și Patrula Călare a Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti.
Parada de 1 Decembrie aduce şi restrictii în traficul din Capitală. Zona Arcului de Triumf va fi închisă total circulației. rutiere.
Drapelul naţional, arborat în toate instituţiile militare
Peste 1500 de militari şi tehnică militară din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Protecţie şi Pază participă sâmbătă, începând cu ora 11:00, la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti, potrivitcomunicatului MapN.
Tot în Bucureşti au loc, la ora 8:00, ceremonii militare de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor militari români căzuţi la datorie, amplasat în faţa Palatului Naţional al Copiilor din Parcul Tineretului, şi la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand” organizează sâmbătă, între orele 09.00 - 17.00, Ziua Porţilor Deschise.
Militarii români aflaţi în misiune în teatrele de operaţii organizează la rândul lor manifestări specifice dedicate Zilei Naţionale a României.
De asemenea, reprezentanţii Armatei României participă - la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale - la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori şi solemnităţi de retragere cu torţe.
Drapelul naţional este arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale militare se ridică Marele Pavoaz.