Portalul va avea module noi, iar contractele vor fi evaluate în funcţie de cel mai bun raport preţ-calitate, nu doar cel mai mic preţ, cum se întâmplă în prezent. Până atunci, cei care lansează contracte noi, folosesc în continuare sistemul SEAP, care a fost adaptat pentru a face faţă modificărilor din legile achiziţiilor publice.
Timp de aproape trei săptămâni, autorităţile au avut mână liberă la încheierea contractelor directe. Şi asta în plin scandal al achiziţiilor din sectorul sanitar. Anual, în România se fac achiziţii publice de 15 miliarde de euro.
Bogdan Puşcaş, preşedintele Agenţiei pentru Achiziţii Publice: „Astăzi, cei care lansează documentaţii noi folosesc în continuare sistemul SEAP cu mici adaptări în aşa fel încât acesta să aibă funcţionalităţile necesare şi să vă ajute în lansarea noilor proceduri.
Deja o parte dintre proceduri sunt în interiorul agenţiei naţionale pentru achiziţii publice în testare mai ales modulul de validare a documentaţiilor de atribuire şi, din cunoştinţa noastră, undeva între 24 şi 31 iulie, agenţia pentru agenda digitală va oferi publicului larg spre testare această aplicaţie.
Vorbim de o medie de 15 miliarde de euro pe an care se cheltuie prin achiziţiile publice, prin pixurile şi prin calculatoarele dvs, e vorba despre peste 10 la sută din PIBul României, este vorba despre bani publici”.