Revoltă într-o comună din Harghita, unde în jur de 200 de localnici au ieşit în stradă, nemulţumiţi că doi muncitori din Sri Lanka au fost angajaţi la fabrică de pâine. Oamenii din Ditrău se tem să nu vină un „val de migranţi”, care să le pună în pericol siguranţa. Cei doi sunt brutari şi au fost angajaţi cu forme legale, prin intermediul unei firme de recrutare, pentru că patronii nu găseau lucrători în ţară. Puskás Elemér, primarul comunei Ditrău, a declarat la Digi24 că va organiza o dezbatere cu localnicii nemulțumiți, sâmbătă, pentru a răspunde îngrijorărilor oamenilor și va încerca să joace rolul de mediator în acest scandal.
„Eu cred că cea mai mare problemă e dezinformarea pentru că cei doi brutari anagajați legal au fost confundanți cu imigranți. Comunitatea noastră e mai conservativă și nu prea îi acceptă pe cei care vin din afara țării, mai ales cu piele de culoare.
Ieri am avut ședinta cu Consiliul Local unde au apărut vreo 200 de oameni și i-am rugat ca să putem derula ședința normală, sâmbătă, la ora 10 vom ține o dezbatere în căminul cultural și acolo vom dezbate toate problemele, toate îngrijorările lor”, a explicat primarul comunei Ditrău.
„Foarte mulți oameni au plecat în Occident. Cu forța de muncă este mare problema în România și în zona noastră și de aceea au fost angajați acești oameni. 18 angajați ai brutăriei sunt din Ditrău și ceilalți sunt din zonă. De fapt nici din zona nu prea se găsesc oameni care ar lucra la brutărie.
Cred că cea mai mare problemă a fost că firma nu a anunțat din timp ca vor fi angajați acești oameni. Știam eu personal, dar asta trebuia pregătită așa puțin și nu știu cum putem ieși din această situație neplăcută”, a spus primarul comunei, Puskás Elemér.
Cei doi angajați asiatici, Piumal şi Amahinda, au 22, respectiv 49 ani, sunt brutari şi au fost angajaţi cu forme legale, prin intermediul unei firme de recrutare, la cea mai mare fabrică de pâine din regiunea Gheorgheni.
Patronii fabricii din Ditrău spun că au vrut să angajeze forţă de muncă locală, atât din Harghita cât şi din alte judeţe, dar nu au avut succes, motiv pentru care s-au decis să caute brutari şi în afara ţării.
Aşa au ajuns să îi aducă în Harghita pe cei doi brutari sri-lankezi, care au învăţat rapid etapele procesului de producţie, sunt serioşi şi apreciaţi.
Editor web: C.T.