Valoarea datoriilor pe care le au primăriile ajung la zeci de milioane de lei în fiecare judeţ. La Iaşi, de exemplu, 16 primării datorează aproape 50 de milioane de lei. Doar Primăria de la Bârnova are de plătit aproape 10 milioane pentru lucrări la un pod, extinderea reţelei de gaze şi alimentare cu apă.
În Bihor, trei primării au conturile deja blocate din cauza datoriilor. Probleme cu banii au avut mai multe, dar edilii au cerut împrumuturi de la Trezoreria statului.
„23 de unităţi administrativ teritoriale au depus documentaţia pentru împrumut de la Trezoreria statului, cu o valoarea totală de 29 de milioane de lei”, spune Vasile Farc, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor.
În Dolj, 17 comune au strâns datorii. Unii primari admit că este şi o problemă de sistem. Sunt prea mulţi angajaţi în comunităţile mici.
Primăriile, consiliile locale sau cele judeţene pot cere singure intrarea în insolvenţă, dacă au datorii de mai mult de 120 de zile, care depăşesc jumătate din buget. Există însă şi varianta ca insolvenţa să fie cerută de cei care au de recuperat bani de la administraţiile locale, dar numai dacă suma reprezintă peste 30% din totalul datoriilor acumulate de acea instituţie.
Noua lege va mai domoli avântul primarilor care fac în campania electorală promisiuni fără acoperire.
Cât timp primăria se află în insolvenţă, administratorul judiciar va încerca să o redreseze. Primăria nu va mai putea face în tot acest timp alte cheltuieli decât cele esenţiale, nu poate demara noi proiecte cu bani de la buget şi nici nu poate face angajări.