Electrica Serv este un SRL înfiinţat în iulie 2006. Unicul acţionar şi administrator al firmei era, la acea vreme, Gina Capotă. Femeia era reprezentantul companiei în relațiile cu autoritățile. Pe 7 decembrie 2011, ea a fost condamnată definitiv la trei ani de închisoare pentru fals în acte, pentru obţinerea frauduloasă de fonduri europene.
Imediat după ce Gina Capotă a intrat în închisoare, firma a fost preluată de soţul ei, Marian Cornel. Din iunie 2012, proprietar a devenit, prin transfer de acţiuni, Mary Bogdana Ciurescu. Vânzarea acțiunilor este obișnuită în cazul condamnării patronilor, pentru ca firmele să îşi poată păstra bonitatea.
Din 18 decembrie 2013, oficial, Electrica Serv este controlată de două off-shore-uri din Cipru, Avanlar Consulting Limited şi Urlelia Consulting Limited. Acestea au sediu comun şi deţin împreună 80% din acţiunile Electrica Serv.
Restul acţiunilor sunt deţinute de Exactech SRL, o firmă din România controlată de Mary Bogdana Ciurescu, fostul acţionar majoritar al companiei.
Exactech SRL are sediul în Bucureşti, pe strada General Andrei Popovici, la subsolul unei vile. La adresa respectivă nu este nimeni. Firma nu are o siglă, ci doar o cutie poştală pe care se află o hârtiuţă cu numele companiei.
Cu cele două off-shore-uri din Cipru lucrurile se complică.
Ambele au avut în ultimii ani ca acţionari alte două off-shore-uri din Panama şi Elveţia. În prezent, fiecare dintre cele două off shore-uri are ca acționari alte două off-shore-uri, care îşi pierd urmele în Belize.
În 2014, la Registrul Comerţului, Electrica Serv are declarat sediul social în Bucureşti, pe Şoseaua Ştefan cel Mare. La adresa respectivă nu locuieşte nicio persoană, iar la numărul de telefon de contact care apare în Registrul Comerţului, altă surpriză.
Discuție reporter – deținătorul numărului de telefon:
Reporter - Firma Electrica Serv?
Interlocutor - Nu. Nu este.
Interlocutor - Mă sună şi de la primării şi de la nu mai ştiu ce tot pe aceeaşi chestie, cu această firmă, dar eu nu am nicio legătură.
Reporter - N-aveţi nicio legătură cu firma Electrica Serv?
Interlocutor - Nu. Nu, nu.
Unul dintre cei mai importanți parteneri de afaceri ai Electrica Serv este Primăria Sectorului 2. Cu reprezentanţii acesteia firma a încheiat în ultimii patru ani contracte pentru reablitarea blocurilor din sector, contracte care însumează 17 milioane de euro. Unele dintre ele au fost cu probleme.
„Reabilitarea acestui bloc a început în 2012, în toamnă. Au venit cu nişte deţinuţi. Au venit şi au dat de pe terase jos şi s-a sistat. Apoi, n-au mai venit decât în 2013, când, după ce am făcut foarte multe sesizări, au venit, tot aşa, ameninţându-i, au venit într-o săptămână şi ne-au pus termopanele la două scări şi ne-au lăsat. Nu au mai făcut nimic”, spune administratorul unui bloc din sectorul 2, Elena Nagea.
Cu toate că lucrările ar fi trebuit terminate de cel puțin un an, primăria nu a verificat firma și nici nu a reziliat contractul.
"Conform prevederilor legale în vigoare, autoritatea contractantă nu are ca sarcină verificarea sediilor societăților comerciale care participă la licitațiile publice", a răspuns primăria Sectorului 2.
Tot primăria Sectorului 2 a dat firmei un contract de peste 700.000 de lei să repare mai multe blocuri care n-aveau nevoie de nicio reparaţie, deoarece fuseseră reabilitate termic cu câțiva ani înainte.
În documentele oficiale, persoana de contact a firmei cu Primăria Sectorului 2 a rămas primul acţionar, Gina Capotă, iar adresa societăţii este în oraşul Buftea.
Discuție reporter – proprietarul clădirii care figurează ca sediu al companiei:
Reporter - De doamna Gina Capotă aţi auzit?
Proprietar - Nu.
Reporter - Dar a avut vreodată sediul firma asta aici?
Proprietar - Nu.
Reporter - Căutam firma asta, Electrica Serv. Aţi auzit de ea?
Proprietar - Am auzit, că-mi vine mereu câte-un plic pe-aicea, dar nu e aici.
Reporter - Nu e aici?
Proprietar - Nu e aici.
În 2008,la începuturile sale, Electrica Serv era o firmă cu o cifră de afaceri modestă, două milioane de lei, adică echivalentul a 600.000 de euro. După 2010, contractele încheiate cu Primăria Sectorului 2 i-au adus o creştere semnificativă: cifra de afaceri s-a mărit de 122 de ori, în 2011.
În ultimii patru ani, Electrica Serv a încheiat 16 contracte cu Primăria Sectorului 2. În urma dezvălurilor Digi24, Primăria Sectorului 2 a anunţat că va rezilia contractul cu Electrica Serv.
"Din cauza modului defectuos în care execută lucrările de reabilitare termică a blocurilor, din anul 2013 Primăria Sectorului 2 nu a mai încheiat contracte cu SC Electrica Serv SRL, fiind exclusă de la licitaţiile publice la care aceasta se înscrisese. Deja Primăria Sectorului 2 a reziliat contractele încheiate cu SC Electrica Serv SRL pentru un număr de 12 blocuri şi analizează rezilierea şi a altor contracte similare", a arătat instituția.
Recuperarea banilor însă pentru cele 12 contracte se poate face doar în instanţă.
Firma a mai primit contracte şi de la Primăria Sectorului 5, Aeroportul Oradea, Consiliul Judeţean Vaslui, Hidroelectrica şi EON Moldova Distribuţie.
Informațiile despre acționariatul firmelor din Cipru au fost furnizate de colegii de la RISE Project.