În 2010, sediul primăriei din Galaţi a fost retrocedat moştenitorilor fostului proprietar. De atunci, instituţia plăteşte chirie.
Contractul de chirie încheiat între municipalitatea gălăţeană şi actualul proprietar a fost renegociat în 2013. Suma a crescut, astfel, de la 8.000 de euro, la 16.000 de euro pe lună, respectiv 192.000 de euro pe an.
Gălăţenii spun că, din banii plătiţi proprietarului s-ar putea construi fără probleme un sediu nou.
„Chiria este enormă, 16.000 de euro pentru posibilităţile Galaţiului care sunt foarte modeste, oamenii nu au bani”.
În urmă cu doi ani, municipalitatea părea că a găsit o soluţie. A preluat de la Consiliul Judeţului o veche structură de beton din centrul oraşului, ridicată înainte de 1989 şi care ar fi urmat, după finalizare, să găzduiască şedinţele Partidului Comunist Român.
„Acolo urmează să se construiască noul sediu al Primăriei, refăcând această structură. Sigur fiind deja scheletul de beton armat, refacerea este limitată”, afirmă Nicolae Bacalbaşa, preşedinte CJ Galaţi.
În acest moment, există un proiect pentru începerea lucrărilor, însă licitația pentru stabilirea constructorului nu a fost organizată.
„Din primăvară ne apucăm de lucrări, doi ani şi jumătate durează. Dar va merita. Gălăţenii vor merita un sediu deosebit, util, funcţional, aşa cum trebuie să fie o Primărie modernă, ghişeu unic şi toate facilităţile unei primării civilizate”, promite Marius Stan, primarul municipiului Galaţi.
Până atunci, Primăria va continua să plătească chirie pentru sediul în care îşi desfăşoară activitatea. Asta în timp ce plăteşte chirii şi pentru alte instituţii din oraş.
Colegiul Alexandru Ioan Cuza, Maternitatea Buna Vestire şi Căminul de Bătrâni Războieni funcţionează şi ele în clădiri aflate în proprietatea unor persoane particulare.