Cota redusă de TVA se aplică tuturor sortimentelor de pâine. Intră aici şi cornurile, chiflele, batoanele şi covrigii. Tot o taxă mai mică se va aplica şi pentru materia primă, adică pentru grâu, făina albă de grâu sau făina de secară. Măsura s-a văzut în preţuri, încă din prima zi.
În hipermarketurile din Capitală, cea mai ieftină franzelă costă 95 de bani, iar o pâine albă feliată 1 leu și 75 de bani. Dacă ieri cu 4 lei şi 75 de bani puteaţi cumpăra cinci pâini, începând de astăzi cu aceeaşi bani puteţi cumpăra o pâine în plus.
Cu trei zile înaintea reducerii TVA-ului la pâine, o franzelă sau o pâine rotundă de 300 de grame costa la Craiova 1 leu, în timp ce una feliată se vindea cu 1,2 lei. Astăzi, odată cu reducerea TVA la pâine, o franzelă de 300 de grame costă la Craiova 90 de bani, în timp ce pâinea feliată costă 1,1 lei.
Preţurile la pâine au scăzut chiar şi în zonele în care producătorii îşi vând marfa scump.
La Cluj-Napoca, cea mai ieftină franzelă costă 1 leu și 90 de bani. Cea mai scumpă pâine este cea de 1 kg și costă acum 4 lei și 20 de bani. După reducerea TVA la produsele de panificație, la Cluj-Napoca pâinea s-a ieftinit în medie cu 30 de bani. Astfel, o franzelă mare feliată de 1 kg costă 3 lei și 70 de bani. cea mai ieftină a rămas franzela mică, de 300 de grame, care costă acum 1 leu 70, cu 20 de bani mai puțin.
În magazinele din Iași, cea mai ieftină franzelă costă 1 lei și 30 de bani, în timp ce prețul unei pâini integrale este 1 leu și 90.
Începând de astăzi, franzela costă un leu și 15 bani, iar prețul unei pâini integrale scade cu 16 procente, până la 1 leu și 60 de bani.
Guvernul a redus TVA la pâine pentru a diminua evaziunea fiscală din domeniu. Estimările arată că statul pierde anual 300 de milioane de euro din necolectarea taxelor din morărit şi panificaţie. Românii sunt cei mai mari consumatori de pâine din Europa. Un român consumă, în medie, 97 de kilograme de pâine într-un an. Adică de două ori mai mult decât danezii şi de aproape şapte ori mai mult decât britanicii.