În fiecare zi, cinci oameni mor pe şosele din România. Numai în ultima lună, în două accidente grave, şi-au pierdut viaţa şapte persoane, iar alte câteva zeci au fost rănite. După şase ani de declin, numărul accidentelor rutiere este în creştere, iar viteza e printre principalele cauze. De aceea, poliţişti şi studenţii de la Medicină au organizat o acţiune pentru a-i face mai responsabili pe şoferi.
Studenţii la medicină s-au deghizat în victime pentru a-i face pe şoferi să se gândească de două ori înainte de a apăsa pedala de acceleraţie.
„În ultima perioadă am văzut la televizor, m-am speriat, foarte multe şi foarte dese şi grave accidente”, spune un șofer.
Timp de şase ani, numărul morţilor pe şosele din România s-a aflat pe o pantă descendentă. De la peste 3.000 de decese în 2008, la 1.800 în 2014. Trendul s-a schimbat anul trecut, când numărul morţilor a început să crească din nou. Aproape 1.900 de oameni au murit în 2015 în accidente rutiere.
Viteza excesivă rămâne principala cauza a accidentelor.
„O atitudine de "care pe care". Nu există respect nici pentru legislaţia rutieră şi din păcate nici pentru ceilalţi participanţi la trafic”, spune Cătălin Codescu, preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie.
„Pe drumul public sunt participanţi la trafic şi se pot expune oricând unui eveniment rutier atunci când nu respectă regulile de circulaţie”, spune Ovidiu Munteanu, purtător de cuvânt al Brigăzii Rutiere Bucureşti.
„Peste 400 de accidente rutiere s-au petrecut anul acesta numai în Capitală, în care 63 de oameni şi-au pierdut viaţa. Principala cauză a fost trecerea neregulamentară a trecerii de pietoni”, relatează Maria Moiș, reporter Digi24.
De Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Acidentelor Rutiere, locuitorii din Călăraşi au avut parte de o lecţie de condus preventiv.
„Când ies din acea stare de confort, din păcate nu ştiu ce să facă. Fie se sperie, se blochează, aplică anumite comenzi care sunt total greşite”
„O maşină poate ieşi de sub control foarte uşor, iar toţi cei care conduc şi nu realizează acest lucru trebuie neapărat să treacă printr-un curs de conducere preventivă”, spune Vali Porcişteanu, pilot.
Anual în lume, peste un milion de oameni mor din cauza acicdentelor rutiere. Aproape jumătate dintre ei sunt pietoni, biciclişti şi motocilişti.