Pe de o parte, acest lucru se datorează introducerii certificatelor verzi, dar şi a calendarului de liberalizare a pieţei. Practic, statul va reglementa doar o parte din preţul energiei, iar restul va trebui procurată pe bursă, iar acest lucru va duce la alte creşteri ale facturilor.
Marţi, Remus Borza, administratorul financiar al Hidroelectrica, declara la Digi24 că această creștere este vitală. „Altfel, ar fi periclitat întreg sistemul energetic național și ar fi aduși în incapacitate de plată toți producătorii de energie”, a spus Borza.
El a dat şi un exemplu concret: „În 2012, aportul Hidroelectrica în piața reglementată a însemnat aproape 50% din totalul producției, adică 5,5 TW (terrawatt) din 11,8 TW, care înseamnă un minim istoric, dacă e să ne raportăm la 19,8 TW din 2010. Cei 5,5 TW livrați în piața reglementată au fost plătiți doar cu jumătate din prețul de cost efectiv al megawattului produs. Prețul pe MW produs de Hidroelectrica în 2012 este de 142 de lei. ANRE ne-a recunoscut doar 71 de lei. Cu alte cuvinte, pentru fiecare MW din cei 5.500.000 livrați reglementat, noi veneam de acasă cu 71 de lei. Imaginați-vă dimensiunea pagubei. Aceasta se ridică la aproape 100 de milioane de euro, doar anul acesta.”